Изграждането на втори лифт в Банско - отново на дневен ред

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Изграждането на втори кабинков лифт в Банско отново излиза на дневен ред. Днес Мая Христоскова, директор на фирмата концесионер на ски зоната „Юлен“ АД, потърси подкрепа от държавата за решаване на проблема с километричните опашки пред начална станция на кабинковия лифт, съобщава БТА. Тя припомни, че всяка зима стотици скиори са принудени да чакат с часове, за да се качат с кабинката до Бъндеришка поляна.

„Искаме бързо изкачване, спортът да е приоритет, защото е здраве за тялото и за духа“, заяви тя по време на дискусия "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023" , организирана от Българската телеграфна агенция.

"Четири часа опашки по никакъв начин не допринасят за по-добър туризъм", изрази личното си мнение министърът на туризма Илин Димитров, който присъства на форума.

Той съобщи, че ще има подкрепа за световното състезание по сноуборд в Банско, което е поредно състезание за световна купа по зимни спортове.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин поиска Задругата на механджиите "Уникално Банско" да има възможността за кандидатстване за звезда Michelin (Мишлен). Той потърси съдействието на министър Димитров за връзка с Michelin, за да може Банско да представи традиционната си кухня.

Илин Димитров каза, че ще подкрепи идеята на туристическия бизнес в Банско и допълни, че би поканил специалисти на разяснителен семинар за условията по стандарта на Michelin Star, допълва БТА.

България ще предложи тази зима ваканция без ограничения. Прогнозата също говори за това, защото през предстоящата зима времето ще бъде хубаво. Това бе посланието, предложено от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Очертава се един свят, в който сме принудени заради икономически затруднения и ковид да се ограничаваме в ежедневния си живот. В Европа, която заради войната в Украйна намалява в ежедневието си потреблението на енергия, България може да има посланието и към българите, и към чужденците, които ще дойдат тук, че поне дните на ваканцията ще бъдат без ограничения", коментира Вълчев. Той уточни, че това ще важи за този сезон и изрази надежда за следващия да не се налага да говорим по темата.

Кметът на Банско Иван Кадев посочи, че дори през карантинния период и по време на ограниченията са били положени усилия курортният град да е място, чисто от заболяването, като акцентира, че и сега в града има сигурна и здравословна среда и чист въздух. Той потвърди, че не се очаква да има проблеми в курорта, свързани с енергийни ограничения.

Служебният министър на туризма Илин Димитров отново апелира за позитивни послания за българския туризъм, като изтъкна, че не става дума проблемите да бъдат забравени, защото по тях се работи.

Милен Митев - генерален директор на БНР, открои нарастващата роля на медиите при избора на туристически пътувания и отговорността им, като посочи, че не става дума за правене на явна реклама или за манипулация, а за представянето от медиите на фактите по начин, който не отблъсква хората, посочва БТА. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини