Изложба в Гоце Делчев показва даровете, които е получавал Тодор Живков

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Изложба в Общинския исторически музей в Гоце Делчев разкрива колекция от подаръци, които бившият „първи“ в страната - Тодор Живков /Тато/, е получавал през десетилетията на своето управление. Експозицията е насочена най-вече към младите хора, които да научат някои неща за времето на социализма, в което не са живели. Официалното откриване е утре, 6 октомври, от 17,30 часа.

Вещите са дарявани на Тато след гостувания на държавни личности или след правителствени посещения на Живков. Например бившият първи в СССР - Леонид Брежнев, му е подарил ювелирен кораб, Михаил Горбачов, Бащата на перестройката, му е дал фруктиера от кристал със сребърен обков и аметист, а Муамар Кадафи, лидер на Либия - седло за камила
Ще се изложат десетки предмети, сред които писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни. Подаръците са по различни направления -  някои са свързани с честванията за „1300 години България“, други - с посещенията на дипломатическия корпус,  трети - с Олимпийското движение, четвърти - с визити на лидери у нас и визити на Тодор Живков в чужбина.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини