Мюсюлманите в България избират днес главен мюфтия

Мюсюлманите в България избират днес главен мюфтия
Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, снимка: OFF News

Над 1200 делегати ще участват в редовната Национална мюсюлманска конференция, която трябва да избере днес нов главен мюфтия, председател и членове на Висшия мюсюлмански съвет, съобщават от Главното мюфтийство.

Засега кандидатите за постовете са двама - досегашният главен мюфтия Мустафа Хаджи и досегашният председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, пише OFF News.

По време на конференцията също могат да се издигат номинации.

Сред гостите на форума ще бъдат както депутати от ДПС, така и последователи на изключения бивш лидер на Движението за права и свободи - Лютви Местан. Поканени са представители на всички институции в страната.

Висшият форум на мюсюлманите в България ще бъде в зала 1 на НДК. Той се провежда нa всеки 5 години. Това е форумът, който има правомощията да разгледа и гласува промени в устава на мюсюлманското вероизповедание.

В края на предходната година се проведоха общи събрания на мюсюлманите по места, които излъчиха своите делегати. На конференцията днес те ще имат възможността да изразят своите проблеми и да упражнят правото си на глас за ръководител на мюсюлманското изповедание.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини