Волтер: За да разбереш кой те управлява, виж кой ти е забранил да го критикуваш!

Волтер: За да разбереш кой те управлява, виж кой ти е забранил да го критикуваш!

Волтер, чието истинско име е Франсоа-Мари Аруе, е прочут френски писател и философ. Той е сред символите на епохата на Просвещението. Роденият е на 21 ноември 1694 година Франсоа се превръща в европейска знаменитост още приживе и има огромно влияние в европейския интелектуален елит през 18-и век. Той е сред прототипите на интелектуалеца, отдаден на служба на истината, справедливостта и свободата на мисълта.

Водеща фигура на ранния либерализъм, Волтер води непрестанна борба срещу религиозния фанатизъм, подкрепя прогреса и толерантността. Идеалът му за държавно управление е умерена и либерална монархия, която черпи просвещение от философите. “. Той се ангажира лично със защитата на жертви на религиозната нетолерантност и произвола, привличайки вниманието на европейското обществено мнение към няколко такива случая..

От внушителното литературно наследство на Волтер днес най-популярни са неговите прозаични текстове – разказите и романите („Кандид или оптимизмът” остава най-известното му произведение), „Философски писма”, „Философски речник” и обширната му кореспонденция. Пиесите, епичната поезия и историческите съчинения, които го превръщат в един от най-известните френски писатели на 18-и век, днес са загубили значението си. Репутацията на Волтер се дължи до голяма степен и на неговия стил, елегантен и прецизен, а често и изпълнен с тънка и хаплива ирония.

През целия си живот Волтер се стреми към близостта на високопоставените и блясъка на кралските дворове и не прикрива своето презрение към народа, но от друга страна не успява да избегне преследванията на властите, като прекарва известно време в затвора и дълги години в изгнание извън Париж, както и в чужбина. Волтер е любител на лукса и удоволствията на масата и добрия разговор, който смята, наред с театъра, за една от най-извисените форми на обществения живот. Отделящ внимание на материалното си състояние, което е гаранция за неговата свобода и независимост, той натрупва значително състояние в резултат на спекулативни операции и прекарва последните години от живота си в собствено имение, в което поддържа малък двор. Отива си от този свят на днешната дата през 1778 година.

Представяме на вниманието ви интересни мисли на Волтер:

Прочетете Волтер се смята за един от безспорните авторитети във френската културна история. Умира на 30 май 1778 година в Париж.  

Търсещият щастие е като пияния, който не може да улучи пътя към дома си, но знае, че има дом.

Ние трябва да бъдем щастливи заради всички бедствия, които не са ни постигнали.

Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.

Който е добър само за себе си, не е добър за никого.

Да знаеш много езици, значи да имаш много ключове за една врата.

Трудът избавя човека от трите най-големи злини: скуката, порока и нуждата.

Суеверността прави хората глупаци.

Ревността е изкуството да причиняваш на себе си по-голямо зло, отколкото на другите.
Предразсъдъкът е мнение, което не се основава на разума.

Великите дела винаги са съпроводени с големи препятствия.

Когато стане въпрос за пари, всички сме от една религия!

За да разбереш кой те управлява, виж кой ти е забранил да го критикуваш.

Който е по-строг от законите, е тиранин.

Не съм съгласен с това, което казваш, но, докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш.

Моите права свършват там, където започват правата на другите.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини