Проверяват Българската банка за развитие заради раздадени 1 млрд. лв. на 8 фирми

Проверяват Българската банка за развитие заради раздадени 1 млрд. лв. на 8 фирми

Скандали около Българската банка за развитие. Новото правителство започва проверки там заради данни, че близо 1 млрд. лв. са концентрирани само в 8 фирми. Ревизията ще бъде извършена от специална комисия, като се очаква това да се случи в края на тази седмица. Причината е, че основната цел за създаване на банката е да помага на малки и средни фирми, а е давала големи суми на крупни компании. 

Служебното правителство изпрати списък с осемте фирми, чиито кредити са събудили съмнението им. Сред тях са  „Слънчев ден“,  „Благоевград“ – БТ  „Роудуей кънстракшън“. С кредити над 115 млн. лв. са две компании – Техномаркет и „Интернепънъл инвестмънтс“  А останалите три, получили от държавната банка по над 60 млн. лв., са „Параходство БМФ“ АД, „Транспект АД“ и „Инса Ойл“ ЕООД.

„От 1,5 млрд. лв. за малкия и среден бизнес, около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски”, каза Антон Кутев, говорител на служебното правителство, цитиран от NOVA tv. Кога са отпуснати кредитите не става ясно. Но е ясен изводът на служебния кабинет.

„Това е скандално. Това е държавна банка. Оказва се, че държавата е крепила олигархията. Дали ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица”, поясни Кутев.

В отговор – бившият икономически министър, който беше и председател на Надзорния съвет на банката до миналото лято, излезе с данни. „99% от броя фирми, които са партньори на банката, са микро, малки и средни предприятия. Това е 62% от финансовия ресурс, само 23% е към големи предприятия”, каза Лъчезар Борисов. И уточни, че това са кредити, които се обслужват редовно и са обезпечени.

Според служебното правителство до миналия петък проверка и бързи персонални смени в надзора на банката не са били възможни, защото тя всъщност не е била 100% държавна. А още преди да влязат проверяващите, от Българска банка за развитие излязоха с позиция. От там заявиха, че "ще окажат пълно съдействие на Принципала – Министерството на икономиката, във връзка с предстоящата проверка“.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини