Тончо Русев: Душата никога не остарява, само тялото!

Тончо Русев, снимка: OFFNews
Тончо Русев, снимка: OFFNews

Неговите песни винаги ще се пеят от най-добрите ни певци. Защото роденият на днешната дата през 1932 година в Бургас известен български композитор, музикант и диригент Тончо Русев правеше музика със сърцето и душата си. За да радва и изпълнители, и публика.

За текстове на своите музикални творби той винаги ползваше стихотворения на големи поети – Елисавета Багряна, Павел Матев, Борис Христов, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Христо Фотев, Атанас Далчев, Петя Дубарова и много други. Затова и в песните му има много любов, много море, много добро. А те се пеят от велики изпълнители – иконата на българската естрада - Лили Иванова, Васил Найденов, Ваня Костова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов... Неговите мелодии - „Ти сън ли си”, „Не всичко е пари, приятелю”, Грешница на любовта”, „Конче мое”, Безсъница”, „Господи, колко си хубава”, са любими на меломаните от няколко поколения, те дават надежда и утеха в трудни моменти със своите послания към хората.  

Композиторът успява да създаде повече от 1000 песни за повече от четири десетилетия. Огромната част от тях се превръщат в хитове и шлагери на българската поп музика.  Много често в тях композиторът пресъздава морето, от което  пленен още като дете. След гимназията започва работа в завод и създава работническа духова група от 60 човека. По същото време той взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Става един от най-добрите тромпетисти и кандидатства в Музикалната академия, която завършва и започва да работи като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера.

Негови песни са получавали много награди в редица български конкурси. През 1981 г. от фестивала „Златният Орфей“ Русев получава Голяма награда за цялостно творчество. През 2007 г. получава и орден "Стара Загора" за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата. Тончо Русев си отива от този свят на 10 април 2018 г. в София след кратко боледуване. Приживе той признава, че сред най-любимите му песни е „Незабрава”. Самият Тончо Русев никога няма да бъде забравен, защото неговите песни са вечни.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини