28-годишна родилка с Ковид издъхна в Сливенско

28-годишна родилка с Ковид издъхна в Сливенско

28-годишна родилка с COVID-19 е починала в Сливенско. Бебето й е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб. Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта.

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая, съобщиха от ресорното ведомство.

На 1 април жената е приета с коронавирус в 32-ра седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Състоянието му е стабилизирано.

Според здравния министър Костадин Ангелов лекарите са направили всичко възможно, за да спасят родилката. Тече проверка по случая.

„Проблемът с родилките е много сериозен. Не искам да звучи страшно, искам да бъдат спокойни. Но вече няколко родилки загубихме в хода на тази пандемия. Вече сме по-наясно с начина на протичането на заболяването при родилки. За съжаление този случай отново ни показа, че има неща, които все още не знаем за вируса и се учим в движение“, коментира Ангелов пред bTV.

Tой уточни, че все още няма препоръка на ваксинационния щаб бременните жени да бъдат ваксинирани.

„Експертният съвет препоръча в началото да не се ваксинират. В момента в Израел ваксинират жени, които са бременни. Предстои много скоро да дадем ясен отговор и на този въпрос, който да бъде комуникиран с хората. Някои акушер-гинеколози настояват те да бъдат ваксинирани. Науката все още не дава категоричен отговор“, обясни Ангелов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини