Калоян Ханджийски осъди България в Страсбург заради коледната премяна на Дядото

Калоян Ханджийски осъди България в Страсбург заради коледната премяна на Дядото
Снимка: Калоян Ханджийски, фейсбук
Общинският съветник от Благоевград Калоян Ханджийски осъди България в Страсбург. Присъдата е заради делото, свързано с паметника на Димитър Благоев в центъра на града. През 2013 година на 25 декември Дядото осъмна в коледна премяна - преоблечен и боядисан като Дядо Мраз.
 
"Щастлив съм, защото това е преди всичко победа за демокрацията! Съдът постановява, че актът не е "хулиганска проява", а действие на свободно изразяване, на фундаментално човешко право на протест", написа в своя профил Ханджийски.
 
Той изрази благодарности към адвоката по делото Михаил Екемджиев и допълни, че от днес България е една идея по-демократична и свободна. Спечелената като обезщетение парична сума той ще дари на домове за деца, лишени от родителски грижи, както и за ремонт на църкви.
 
Съдът по правата на човека в Страсбург призна правото на българите да използват паметниците в страната, за да изразяват политическата си позиция и правото си на мирен протест. 
 
В коледната нощ на 2013 година паметникът на Димитър Благоев осъмна преоблечен като Дядо Мраз с червена шапка на главата и чувал с надпис "Оставка". За този акт бе арестуван Калоян Ханджийски, лидер на ДСБ в града, който получи обвинение за дребно хулиганство. По-късно бе осъден и глобен. 
 
Съдът в Страсбург обаче постанови, че българските власти са нарушили правото му на свободно изразяване на своите политечески позиции.
 
Днес Калоян Ханджийски обяви, че преди дни е входирал ново дело срещу МВР "за самоуправство по отношение на измислените дела, които водиха срещу мен и мои приятели от протестите". 
Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини