ГДБОП разби финансова пирамида, има измамен с близо 1 млн. лв.

ГДБОП разби финансова пирамида, има измамен с близо 1 млн. лв.
Снимка: Главна прокуратура

Специализираната прокуратура и ГДБОП разби организирана престъпна група за финансови престъпления. Задържани са 6 души, които са основните лица в престъпната схема, съобщи административният ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Групата е имала двама ръководители, като е действала от 2017 г. Над 40 фирми са били използвани за измамната схема, сключвани са били договори за брокерство, чрез тях на измамените им е обещавано, че ще им се осигури закупуване на акции, които много скоро след това ще удвоят стойността си.

Към момента все още тече установяване на всички пострадали от дейността на престъпната група. По предварителни данни, хората, които са били ощетени с различни суми, са може би над 200, сред има и чужденци. Един човек е бил измамен със сумата от около 1 млн. лв.

Всички в престъпната схема са били харизматични и интелигентни хора, които са въвеждали своите жертви в заблуждение. Само един от задържаните досега има присъда, останалите са с чисто съдебно минало.

При акцията на ГДБОП и прокуратурата и претърсването на различни офиси в София и в страната са намерени специална техника за заглушаване на мобилни телефони, както и журналистически карти, за които тепърва ще се установява дали са истински.

И в момента продължава събирането на още доказателства и на данни на други пострадали от действията на престъпната група.

Прокурор Маджарова обясни, че за измамените граждани съществуват много възможности да защитят правата и интересите си, като могат да се конституират като пострадали по делото.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини