Костадин Ангелов: Няма риск за хората, ваксинирани с Астра Зенека

Костадин Ангелов: Няма риск за хората, ваксинирани с Астра Зенека

Нека хората, които са ваксинирани с ваксина на Astra Zeneca бъдат спокойни, няма риск за тях. Това призова от Гоце Делчев министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина”, допълни той.

По думите му е съвсем нормално да се спре ваксинацията с всички партиди, докато не се изясни ситуацията, но това е само превантивна мярка.

„Този процес ще бъде задържан, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количество ваксини, няма притеснения, по-важна е сигурността на хората и това трябва да го гарантираме, допълни той. Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях, аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксините на "Astra Zeneca", каза още министърът на здравеопазването.

Според него, на пръв поглед няма причинно-следствена връзка между случая с починалата жена и ваксината, но трябва да се изчакат всички проби, които да потвърдят 100 процента това, добави министърът на здравеопазването. Едва тогава партидите ще бъдат освободени и ваксинационният процес ще продължи.

Здравният министър добави, че електронният регистър за ваксинация ще заработи отново след излизане на резултатите по случая с починалата жена, на която е поставена ваксина.

Очаква се пробите да излязат в сряда. След отваряне на системата всички записани до момента ще бъдат записани служебно от датите, когато процесът по ваксиниране ще продължи. Паралелно с това продължава ваксинацията по фази с наличните до момента ваксини, пазят се и вторите дози, с които се извършва реваксинация, беше посочено още на брифинга на здравния министър.

Професор Ангелов бе категоричен, че мерки срещу коронавируса на национално ниво ще се въведат, когато се наложи.  Нямам страх да го направя и сега, просто моментът не е дошъл, призна министърът.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини