Нови сондажи решават проблема с водата в Петрич и три села

Нови сондажи решават проблема с водата в Петрич и три села
Снимки: Община Петрич

Новите два сондажа на река Струмешница, чието изграждане приключва, ще обезпечат нормалното подаване и достатъчно като количество питейна вода за потребителите в град Петрич и селата Митиново, Дрангово и Ръждак. „Помпена станция „Струмешница” работи като допълнителен водоизточник през сухия сезон, в случай на недостиг на вода гравитачно. Тя разполага с четири кладенеца и помпи към тях. Проблемите произтичат обаче от факта, че дренажните кладенци са на повече от 40 години. Поради тази причина продължителността на живот на кладенците е изчерпан, обясни кметът на общината Димитър Бръчков. Той припомни, че с решение на съветниците са извършени необходимите обследвания, проучване на място за възможностите да се осигури най-оптималното количество вода с нови сондажи.

„Предвид състоянието на сегашните бяхме длъжни да реагираме по-рано, за да не се стигне до критичен момент на закъснели действия. Новите сондажи ще бъдат на дълбочина 50 м с дебит 45-50 л/сек. Те бъдат три пъти по-икономични като разход на ток, което ще доведе до самоизплащане на инвестицията в периода на експлоатация“, каза още кметът.

Помпите е предвидено да бъдат оборудвани със съвременни системи за контрол и дистанционно управление. Нови сондажи са предвидени и в села, инвестицията е в размер на 300 999 лева без ДДС. Общината продължава да подменя и остарели водопроводи както в града, така и по селата – където се благоустрояват улици, задължително се сменят и водопроводите.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини