Борисов изпрати мобилен екип от София да ваксинира жителите в Подгорието

Борисов изпрати мобилен екип от София да ваксинира жителите в Подгорието

Премиерът Бойко Борисов провери на място как е организиран ваксинационният прооцес в малките населени места. Тази сутрин той пристигна неочаквано в петричкото село Самуилово, където го посрещна кметът Кирил Стоянов. Двамата, придружени от областният лидер на ГЕРБ в Пиринско Андрей Новаков, народния представител Георги Динев и общинския кмет Димитър Бръчков, разговаряха с местните жители и коментираха масовата имунизация. През целия ден мобилният екип ще ваксинира желаещите. С премиера бяха здравният министър Костадин Ангелов и шефът на НОЩ професор Венцислав Мутафчийски.

"Създадена е организация за имунизация в малките и труднодостъпните места. Мобилен екип има вече в с. Самуилово. От сутринта медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София поставят ваксини на всички желаещи в селото. Интересът е голям. Обещали сме, че ваксини ще има за всички. Най-възрастният жител на Самуилово, който днес ще се имунизира, е на 92 години", написа в своя профил във фейсбук министър-председателят.

„Нямаме полемика по отношение на отварянето на заведенията. Има бавно и плавно покачване на заболеваемостта, но то се контролира и защото сме впрегнали всички усилия във ваксинацията. Колкото по-малко терен оставим на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот“, категоричен бе премиерът Борисов.

„Създадохме организация навсякъде линейки да достигат до труднодостъпни и отдалечени места и хората да се имунизират. 88 000 дози днес сме доставили в страната, за радост има много желаещи да се ваксинират. Зелените коридори ще продължат да действат, докато пристигнат 18,5 милиона дози безплатни ваксини за българите“,  заяви премиерът Борисов в Самуилово. Министър-председателят изтъкна, че освен в големите болници в страната, вече е гарантирано и жителите от най-малките населени места у нас да получат достъп до напълно безплатна, одобрена от ЕК и утвърдена от Европейската агенция по лекарствата ваксина. 

„Най-важното е с ваксините да осигурим своеобразен здравен щит срещу COVID-пандемията. Ще определим конкретен координатор в Министерството на здравеопазването, с който да общуват кметовете от отдалечените населени места“, уточни здравният министър. Ангелов добави, че личните лекари от тези райони, където не могат да получат ваксината и сами трудно могат да стигнат до РЗИ, ще могат да разчитат на полицията, която ще ги подпомогне с логистика по транспорта.

„Хората наистина проявиха зрялост и са абсолютно мотивирани да се ваксинират. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия“, отбеляза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини