Хора с автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу коронавирус

Хора с автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу коронавирус
Снимка: Pixabay.com

Пациентите с автоимунни ревматологични заболявания могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това каза за „Хоризонт“ ревматологът от столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“ - проф. Румен Стоилов.

Според данни от Английското дружество по ревматология и Американската организация по ревматология не е проблем пациенти с автоимунни ревматологични заболявания да се ваксинират срещу коронавирус, увери медикът.

Дали ще бъде ревматоиден артрит или някое друго автоимунно заболяване от ревматичните, то трябва да бъде в ремисия. Пациентът да няма болка, оток, скованост. Допуска се да бъдат ваксинирани и при ниска активност на болестта, но пациентите при всяко положение, ако нямат други контраиндикации. Има няколко особености при ваксинирането на пациенти с ревматологични заболявания.

„Особено при мощната имуносупресия, която ние прилагаме, малко по-бавно се постига висок титър на антителата, които ни пазят. Ако пациентът е, да речем, с лекарства, които потискат В-клетките, тогава се изчаква един по-дълъг период, за да се направи ваксината“, допълни професор Стоилов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини