Подобряват туристическите маршрути в НП „Пирин”

Подобряват туристическите маршрути в НП   Пирин”
Снимки: Община Банско

С празничен водосвет беше дадено началото на строително-монтажните работи по рехабилитация на част от туристическите маршрути по проект за подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Защитена зона BG0000209 „Пирин”. Символичната първа копка беше направена от директора на НП”Пирин” - Росен Баненски, и ръководителите на проекта и фирмата-изпълнител, в присъствието на председателя на ОбС-Банско Димитър Русков и секретарят на общината - Иван Докторов.

Предвидено е поставяне на дървени скари на места с подпочвена вода и силно ерозирали участъци, почистване на маршрутите и поставяне на табели за насочване преминаването извън увредените участъци от регламентираните пътеки и маршрути, затваряне на дублиращи пътеки и оставяне само на една основна. Ще бъдат монтирани дървени пешеходни мостчета за преминаването на поточета и реки, а по дължината на пътеките се предвижда поставянето на дървени маркировъчни колове и указателни табели. В изпълнение на дейността ще бъде обновен и подходът към най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура.
Проектът се реализира чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 6 294 117 лв., от които 5 350 000 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 944 117 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини