Банско си партнира с наш колеж и украински университет

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Кметът Иван Кадев посрещна в Банско чуждестранните студенти първокурсници от Колежа по туризъм в Благоевград, водени от ректора на учебното заведение - проф. Васил Жечев, и зам.-ректора на украинския университет „Львовский Ставропигион” - г-жа Роксоляна Рацин.
Причината те да гостуват на Банско веднага след пристигането им в България за началото на академичната 2020/2021 година е подписаният през януари договор за сътрудничество между Общината, Колежа по туризъм, Лвовския университет и Гимназията по туризъм за подготовката на кадри за туристическия бранш.

В работната част от срещата в Банско кметът Иван Кадев запозна г-жа Рацин с възможностите и потенциала на Банско да сътрудничи в подготовката на студентите чрез материална база, логистика и практикуване на знанията и уменията им в реална среда. Той подчерта колко важни са високо образованите и добре подготвени кадри за община като Банско, в която туризмът е основен икономически сектор.

Директорът на Гимназията по туризъм „Алеко Константинов” в курорта- Стефка Христова, потвърди ангажиментите на училището да участва в създаването на научно-практически център по планински рекреационен туризъм, ски туризъм и културно-исторически туризъм с учебна база в Банско за провеждане на лекционни и практически занятия на български и чуждестранни студенти. Тя посочи като аргументи капацитета на материалната база и богатите традиции на училището.

Г-жа Рацин определи старта на изпълнение на четиристранния договор като „начало с голямо бъдеще”. Тя разшири диапазона на сътрудничеството с предстоящо установяване на връзки между Община Банско и Украйна чрез председателстваното от нея Българско общество ”Иван Вазов”.
„Най-после, макар и като Център за практическо обучение, Колежът по туризъм се завръща в родния си град Банско”, отбеляза емоционално ректорът на висшето училище проф. Жечев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини