Кога кмет и съветници ще се намъдруват за аквапарка на Благоевград?

Кога кмет и съветници ще се намъдруват за аквапарка на Благоевград?
Снимка: ИлинденПрес

По всичко личи, че в близките години Благоевград няма да има работещ аквапарк. На последната сесия за пореден път общинските съветници поставиха на трупчета решението на този общественозначим проблем. Предложението на д-р Теодор Велчев, председател на Комисията по следприватизационен контрол, да се прекрати концесионният договор за виновно неизпълнение от страна на концесионера, изненадващо не бе гласувано. На предходното заседание над 30 съветници бяха "За" подобна идея, но миналия петък, незнайно защо, те се отметнаха и дадоха заден. Гергана Янчева от БСП и Кирил Илиев от ГЕРБ предложиха казусът да бъде върнат за разглеждане отново в комисия. Това обаче може да отложи намирането на ясно и категорично решение с години.

Днес д-р Теодор Велчев подаде оставка като председател на въпросната комисия, разочарован от бездействието на местната власт.

"Поех председателството с намерение Комисията да заработи активно и да започне реално да решава проблемте на града. Преди това тя на практика не е работила. Установих, че още от миналата година има изготвен правен анализ, за който са платени 40 000 лева и който посочва, че трябва да се развали договорът за аквапарка. На сесията се позовах на този правен анализ, но не срещнах подкрепата на останалите съветници. Не разбирам защо едно предложение, мотивирано правно и получаващо широка обществена подкрепа, не може да бъде прието. Затова реших да подам оставка, още повече, че предстои в Общинския съвет да бъдат разгледани други две концесии - тази за МОЛ Ларго и за банята, а тези концесионери имат свои представители в местния парламент", заяви днес д-р Велчев.

Благоевградчанинът Любомир Палаханов, който следи редовно заседанията на ОбС, също изрази недоумение от заявеното бездействие по казуса с аквапарка. Според него най-доброто решение е аквапаркът да стане общински и Общината да го стопанисва.

"Ние искаме за следващото лято благоевградчани да имат свой плаж, вместо да дават по 15 лева за частни басейни. Благоевград е единственият в страната областен център без общински плаж. В същото време ОбС се крие зад някакви хипотези, зад които, може би, има някакви икономически интереси", подчерта Палаханов.

Той бе категоричен, че някой трябва да защити най-сетне обществения интерес и това е работа най-вече на общината и на местния парламент.

"Със заравяне на главата в пясъка няма да се случат нещата. Има едно дружество в ликвидация, което е подало искане за приключване на концесията, ние трябва да вземем нещата в наши ръце и да направим така, че тая концесия да приключи бързо. Чакането и прехвърлянето на топката е крещящ пример за групова безотговорност", бе категоричен Палаханов.

Общинските съветници от Местна група, участваща чрез регистрацията на ПП “Глас народен” - доктор Теодор Велчев и Ясен Неделчев, недоумяват защо съветнициете отлагат решаването на въпроса с аквапарка.

"От какво се изплашиха - от светлината ли, която ще се хвърли на случая, защото, ако казусът отиде в съда, тогава нещата ще бъдат осветлени и ще се види кой какво е правил през годините", попитаха реторично те и допълниха, че дори и да се стигне до съдебно дело това няма да спре Общината да си върне собствеността върху плажа.

Двамата разкритикуваха и кмета Румен Томов, че не е показал воля и управленско поведение по този толкова важен за всички благоевградчани въпрос.
"Единственото нещо, което трябва да направи ОбС, е да вземе решение, защото колкото по-бавно се намъдрува, толкова по-бързо хората се изнасят от града. Със същата скорост се движат решенията за индустриалния парк, както и на всички други важни обекти, които биха могли да поставят града на картата на конкуриращите се градове в Европа. В момента сме заели последно място и ни няма на картата, а аквапаркът е много малко частица на всичкото това нещо, което не се прави, топката може да тупка с години по всеки един въпрос", коментира поведението на местната власт бизнесменът Ангел Ризов.

Той и останалите се съмняват, че зад бездействието с аквапарка се крият нечии интереси, най-вероятно икономически.

И докато кмет и съветници се намъдруват, плажът, някогашната гордост на Благоевград и символ на градската култура, се руши и е на път да изчезне безвъзвратно, ако не се вземе категорично управленско решение за спасяването му. А не на негово място да изникне това, което умеем да правим най-добре - да строим жилищни кооперации.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини