Учени от ЮЗУ „Неофит Рилски“ участваха в Международната научна конференция ПОЛИСЛАВ

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

Въпреки усложнената обстановка заради коронавирусната пандемия учени от Югозападния университет "Неофит Рилски"-Благоевград взеха участие в ежегодната конференция на Асоциацията на славистите POLYSLAV. Тази година форумът се проведе онлайн на 12 и 13 септември. Доц. д-р Радослав Цонев и докторант Юлиана Карпузова от Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ представиха своите доклади „За разговорните подчинителни съюзи в българската устна комуникация“ и „Словooбразyвaне на прякорните имена в Кюстендил“ пред изследователи слависти от Германия, Полша, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Чехия и Япония. Те бяха единствените участници от България, като затвърдиха трайното присъствие на учени от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Асоциацията на славистите POLYSLAV и в организираните от нея конференции.

През 2019 г. престижният научен форум се състоя за първи път в България и негов домакин беше Югозападният университет, с което Благоевград се нареди до градове като Берлин (Германия), Прага (Чехия), Варшава (Полша), Бергамо (Италия), Москва (Русия), Цюрих (Швейцария), Киев (Украйна), Будапеща (Унгария), Нови Сад (Сърбия) и др.

Сборниците от конференциите се реферират и индексират в платформата за научни данни Web of Science и се публикуват в поредицата за славистични проучвания „Die Welt der Slaven“ на авторитетното немско издателство „Harrassowitz Verlag.Wiesbaden“, което има над 145-годишна история и е един от водещите световни издатели в областта на хуманитарните науки.  

От миналата година за първи път в международния редакторски колектив на сборниците от POLYSLAV бяха включени и двама български преподаватели и учени – доц. д-р Борислав Попов и доц. д-р Радослав Цонев от Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини