Днес почитаме кръста, на който е разпнат Христос

Днес почитаме кръста, на който е разпнат Христос
Снимка: Общин Благоевград, архив

Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.
Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики, намирането на светия Кръст на Голгота, връщането на животворящия Кръст от персийски плен

Историята на празника идва още от 326-а година, когато царица Елена, майката на Константин, издирва кръста, на който бил разпънат Христос.

Не знаели как да го разпознаят, защото Исус бил разпънат редом с двама разбойници. Затова докоснали с дървените кръстове мъртвец и болна жена. Мъртвият оживял, а болната оздравяла. След чудото, архиепископ Макарий вдигнал кръста високо, за да го видят всички и да повярват в Христос.

По традиция в нощта на празника хиляди вярващи се събираха на Кръстова гора за литургия под открито небе и с молитва за здраве.

Имен ден днес празнуват тези, които носят някое от следните имена: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини