Петър Витанов: България няма план как ще изразходва парите от Европа

Петър Витанов, снимка: Пресцентър
Петър Витанов, снимка: Пресцентър

Правителството не успява да защити националните интереси в Съвета на ЕС, твърди ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент  

„Големият въпрос са средствата, които идват от Европейския съюзи по какъв начин ние ще ги усвояваме. Имаме ли стратегия, направили ли сме оценка на щетите? Имаме ли готовност да се възползваме от този огромен прозорец, който се отваря с фонда Next Generation и с Многогодишната финансова рамка? Моят отговор е: по-скоро не“, това заяви вчера евродепутатът Петър Витанов в предаването „Още от деня“ по БНТ1.

Според него основен проблем за България е липсата на дългосрочна стратегия и разработен национален план. „Нямаме и регионален план,  дори не знаем кои ще са регионите. Бойко Борисов казва на Съвет, че не иска регионите да са Перник, Стара Загора и Кюстендил -искаме нови региони. А парите се получават под условие - трябва да имаме план, който да съответства на препоръките от Европейския семестър, на оценката, от една страна и на приоритетите на Европейската комисия, от друга. Не виждам кога ще съумеем да го изготвим, да кандидатстваме и евентуално да вземем средства. Проблемът е, че няма визия“, категоричен е Витанов.

В диалог с Андрей Новаков от ГЕРБ той изрази възмущение от неспособността  на правителство да защитава българските интереси в Съвета на ЕС и даде за пример ситуацията с природния газ и Фонда за справедлив преход, по който се очаква България да получи близо три милиарда евро. Предложението на Витанов газът да бъде финансиран като преходен енергиен източник беше прието в Комисията по транспорт миналата седмица, в Съвета на ЕС обаче не намери достатъчно привърженици. „Миналата седмица във Великобритания затвори последната електроцентрала на въглища. Пред ТЕЦ „Марица Изток“ има два пътя – или да затвори, или да мине на газ – каза Витанов - изключително важно е да вземем европейски пари, за да си финансираме централите.Но в Съвета нашето правителство не успя да защити този интерес, въпреки че имаше осем държави-приятели на природния газ. Очевидно няма гъвкавост, не се предлагат необходимите компромиси, които да обединят различните позиции, както ние го направихме в Европейския парламент“.

Като пример за неефективна политика евродепутатът изтъкна и липсата на ясен план пофинансовия инструментSURE, чиято цел е да бъде подпомогната европейската заетост. Общият бюджет е 100 милиарда евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заеми. Определени са квоти за участие по държави, с които да се гарантира поетия от ЕС риск. България ще трябва да плати около 100 милиона. За усвояването на средствата впоследствие обаче квоти няма. „В Гърция се ратифицира цял закон с пакет от мерки, които да бъдат финансирани по тази европейска програма. В България миналата седмица поискахме актуализация на бюджета, просто за да дадем тези пари, без да се знае как ние бихме могли да се възползваме от отварящите се пазари. Накрая може да се окаже така, че България дава едни пари, за да се финансират германските програми за заетост, защото ние нямаме готовност да се възползваме“.

По тематаза приоритетните направления при усвояването на средствата, които се очаква да получим от ЕС, Витанов изтъкна реиндустриализацията, биоземеделието и иновациите. За да бъдем конкурентноспособни обаче тези средства трябва да се разходват ефективно. Витанов е убеден, че към момента това не се случва - България все още е най-бедната страна в Европейския съюз и държи последно място по всички показатели за развитие.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини