За 4 месеца сме изяли 2 736 тона сухо мляко

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

България е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данните показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия, съобщава Нова телевизия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече - за килограм кашкавал.

"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки, а простите сметки показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв. 

Така по всяка вероятност ако купувате сирене с доста по-ниска цена, то в него има сухо мляко, посочват експерти.

"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”.

Според експертите основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини