Ах, този джаз! Банско отново се превръща в Монтрьо на Балканите

Ах, този джаз! Банско отново се превръща в Монтрьо на Балканите

Ако "Джазът е начин на живот", както казва Васил Петров, то мястото е Банско. От 6 до 10 август планинският град ще живее под ритъма на джаза. Без съмнение тази музика е мощен и убедителен световен език, посланик на културната дипломация и усещане, което само хората на свободния дух познават.
Тази година градът под Тодорка отново се превръща в Монтрьо на Балканите, като съорганизатор и домакин на най-голямото джаз събитие в летния културен календар на България. 

За двайсет и втора поредна година площад "Никола Вапцаров" ще посрещне големите световни и най-добрите родни джаз и поп изпълнители. Официалното откриване е на 6 август, с емблемите на българския джаз - Васил Петров и Камелия Тодорова. 

Направете своята незабравима ваканция в Банско, в най-прекрасния месец от годината, защото "Джазът не задължава, той предизвиква"! И това е достатъчно основание да изживеете своята лятна приказка, казват организаторите на музикалното събитие.

Началото на Джаз фестивала в Банско ще даде Биг Бенд - Благоевград с диригент Борис Янев и солисти Камелия Тодорова и Васил Петров.
Още първата вечер на сцената ще излезе Мейсио Паркър. На 7 август ще слушаме Малина Мой, а на 8-и – Джамал Томас, дълги години работил с Мейсио Паркър. За нов концерт в Банско се завръща Рей Джелато. Музикантите са свирили на сватбата на сър Пол Макартни, както и пред английската кралица, а при тазгодишното си гостуване у нас Рей Джелато ще отпразнува 25-ата годишнина от създаването на своята група The Giants с представяне на новия им албум. 

Последната вечер е отредена за приятеля на фестивала и на България – Тони Момрел, който за пети път ще бъде тук. Той ще включи в концерта си вокалистката на състава Ванеса Хейнс.

Нови лица ще излязат за първи път на фестивалната сцена като Лина Никол. Алтът Весела Морова ще е тук като част от „Спектрум“ с Боряна Йорданова – сопран, Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон и Атанас Кулински – тенор. Групата ще открие фестивалната вечер на 8 август. 

Сред българските участници в „Банско джаз фест“ тази година са и Христо Йоцов с продължението на неговия проект „Джаз котки“ и Маги Алексиева – Мей. В програмата са още групи от Великобритания, Италия, Унгария, Сърбия и Гърция.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини