Лик на света Марина дал името на църквата в Илинденци

Лик на света Марина дал името на църквата в Илинденци
Отец Георги Сарадинов

Църквата „Света Великомъченица Марина” в село Илинденци ще посрещне на храмовия си празник на 17 юли стотици миряни. Любопитното е, че името на храма е подсказано от самата сграда на светата обител. При махането на мазилката на северната стена преди повече от век е открит ликът на света Марина

Църквата привлича и много туристи с повратната си и интересна история. Светата обител е съградена още по римско време. При падането на страната ни под турско робство е превърната в джамия. Известно време през 19-ти век е дори турски хамам /баня/. „През 1912 година турското население се изселва и тук са настанени българи, които са бежанци от Егейска Македония. Тогава е блъснато минарето и храмът отново става православен”, казва отец Георги Сарадинов, който служи в храма от 1973 година.

Освещаването на църквата е направено чак през февруари 1960 година от покойния владика Пимен. Преди години е ремонтиран молитвеният дом, както и дворът. Художник работи 6 години – от 1981 до 1987 година, за да изографиса целия храм.

„Има няколко съсипани стенописа от течовете на покрива. Сега търся финансиране, за да можем да ги възстановим в автентичния им вид”, споделя отец Георги. Той и местните хора вече се стягат за храмовия празник. В празничния ден тук идват стотици миряни не само от община Струмяни, но и от съседните общини Сандански, Кресна и Петрич.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини