След 50 г. чакане улица „Марица” вече е с нов облик

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

На официална церемония днес кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, откри ремонтираната улица „Марица“ в града. „Ако погледнете улицата сега, ще видите, че няма нищо общо с това, което беше. 50 години не беше правено нищо по тази улица. Много се радвам, че успяхме в срок да изпълним всичко. Това е обект с мащабна и цялостна реконструкция, с цялостна подмяна на пътната настилка, цялостно облагородяване, ВИК подмяна.  Имаше много трудности и проблеми, но важното е, че всичко е добре, когато свършва добре. Прави ми впечатление, че днес тук са граждани, общественици, живущите от блоковете пред мен, но ги няма онези, които плюеха, няма ги онези, които обясняваха, че този проект е ненужен, че не се прави добре. Е, питам ги къде са сега, за да дойдат да видят крайните резултати и постигнатите цели?!”, заяви градоначалникът.

Той уточни, че пред 4-5 години от общинското ръководство въвели интегриран подход, да се правят комплексно нещата. Улица „Марица“ е направена със средства от ОП „Региони в растеж”, с малко съфинасиране от община Благоевград. „Сега блоковете са санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Много се радвам, че един бивш градоначалник, който много критикуваше проекта, има възможност да се прибере вкъщи по нова улица и в санирано жилище“, каза още Камбитов.

Ремонтът на улица „Марица” е част от мащабния проект „Благоустрояване на градската среда”.

Част от мерките, които бяха постигнати с ремонтните дейности, са осигуряване на достъпна, безопасна и уютна градска среда, обновяване на надземната и подземна улична инфраструктура, създаване на комфорт при пътуването и добро отводняване на улицата. Осигурена е и безопасността и енергийната ефективност чрез ремонтиране на тротоарните настилки и изграждане на ново енергоспестяващо улично осветление, бяха  облагородени и зелените площи.

Минути след церемонията бе официално открита и изградената над 3-километрова велоалея в града. „Това е показателно как работи общината - за един ден откриваме два обекта. Някои откриват за една година толкова. Колкото за обекта - виждате колоездачите се движат, използват се масово от млади хора, поставихме и пейки, които също се използват много. Имаме идея да надградим проекта и с външно финансиране да купим велосипеди, които да се ползват от гражданите по съответния ред, по пример на много европейски градове”, подчерта кметът Камбитов. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини