С класика и джаз фестивалът “Blagoevgrad Blues&Jazz” завладя публиката

С класика и джаз фестивалът  Blagoevgrad BluesJazz” завладя публиката
Снимки: Община Благоевград

Aртистите на Фондация "Борис Христов" – Маестро Бойко Цветанов, Маестро Алекс Зографов и Стоян Бончев плениха зрителите с проекта "Джазът среща класиката” в първата вечер на V юбилейно издание на Международния фестивал “Blagoevgrad Blues&Jazz” 2019.  Бойко Цветанов -един от най-великите оперни певци на ХХ век, солистът на Цюрихската опера и първият ученик на Борис Христов, и неговите колеги вече са част от семейството на благоевградския фестивал. С изпълненията си те предизвикаха бурни аплодисменти, вдигнаха публиката на крака и подариха незабравими емоции на меломаните  в първата вечер на единствения по рода си фестивал. Камерна опера- Благоевград и солистът Деян Гаврич превърнаха залата на ДТ „Никола Вапцаров“ в място за мечти. Музиката им завладя благоевградската публика.

Кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, изрази своята радост от факта, че фестивалът се превърна в традиционен. „Радвам се, че припознахте „Blagoevgrad Blues&Jazz“ като своето музикално събитие. Щастлив съм, че през тези  години фестивалът създаде своя публика, свои почитатели, свои последователи. В началото, когато започнахме, чухме много мнения – едни подходиха с недоверие, други казваха, че сме аматьори, трети просто се обявиха против. Започнахме нестандартно и решихме да продължим с изненадите, така се роди и идеята за „Класиката среща джаза“. Чухме прекрасна музика, изпълнена от прекрасни артисти. Музиката, това е нещо, което човек трябва да усети, да почувства, да осъзнае и преживее. Желая ви незабравими музикални вечери  в Благоевград. Не се съмнявам, че ще бъдат такива“, каза д-р Атанас Камбитов кмет на община Благоевград“.

Фестивалът, който събира блуса и джаза, а от тази година прие и класиката, стартира при голям интерес тази вечер в Благоевград. Музиканти от световен ранг, величия в музиката се качиха на сцената на “Blagoevgrad Blues& Jazz” и подариха запомнящи се емоции. Петото издание на „Blagoevgrad Blues&Jazz“ привлече ценители на музиката, не само от Благоевград, но и от цяла България.

Фестивалът продължава утре и в събота, но в зала „Орфей“ на парк „Македония“. В петъчната вечер Васко Кръпката и „Подуене Блус бенд“ ще отбележат 30-годишен юбилей. Турнето им започва от благоевградската сцена, а гвоздеят на вечерта ще бъде блусменът на Америка - Guy Davis. В последната вечер Теодосий Спасов, Влатко Стефановски, Хилда Казасян и JP3 Живко Петров трио, Христо Йоцов и Биг бенд- Благоевград ще закрият юбилейното издание на фестивала.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини