12 къщи са опасни за живеене в село Осина заради свлачище

12 къщи са опасни за живеене в село Осина заради свлачище
Снимка: Община Сатовча, архив

Над 5 години жители на сатовчанското село Осина напразно чакат държавата да отпусне финансови средства за укрепване на опасно свлачище. Проектът за ремонтните дейности са одобрени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но пари няма. „Не е нормално това отношение на държавата към този проблем, който е от 2013 година. 12 къщи, сред които и моята, са опасни за живеене. В моя дом пукнатините и процепите на места вече са по 20 сантиметра. Всеки момент задната стена на къщата ми може да рухне. При всеки дъжд обитателите на тези 12 къщи треперят”, твърди кметът на Осина – Славчо Хаджиев.

Периметърът на свлачището е 30 дка. Спешно трябва да се направят дренажи заради подпочвените води, както и да се вдигнат подпорни стени. Между 150 000 и 200 000 лева са необходими за спирането на земните маси. И друго свлачище тормози местните хора. Половината път, който свързва селото с останалите населени места, рухна през 2015 година в резултат на интензивни валежи. По този път всяка сутрин пътува ученическият автобус с деца, които отиват на училище в общинския център Сатовча. Има реален риск целият път да пропадне, тъй като ежедневно по здравото засега платно се движат камиони и тирове на дървопреработващи фирми.

И за това свлачище има изготвен и одобрен проект на стойност близо 800 000 лева, но пари така и не са отпуснати. „Имаме подкрепата на общинския кмет Арбен Мименов, всичко необходимо сме направили и представили пред компетентните органи. Но проблемът се неглижира. Чака се да стане някоя беля и тогава ще ни обърнат внимание”, споделя кметът на Осина.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини