Етна изригна !

снимка :    AFP 2018 / Giovanni Isolino
снимка : AFP 2018 / Giovanni Isolino

РИМ, 25 декември - Специалисти от Националния институт по геофизика и вулканология в Италия регистрираха повишена активност на вулкана Етна, който се събуди на 24 декември.

Сейзмолозите са регистрирали повече от 150 вторични труса в района на известния вулкан на източния бряг на италианския остров Сицилия, близо до град Катания. Най-силният от тях, е с магнитуд 4,0, бе снощи в 20:26 часа (21:26 ч. По софийско време). Епицентърът на земетресението е бил разположен на дълбочина от около два километра, само на седем километра от община Рагалн.

Според вулканолозите на югоизточния склон на вулкана се образува нова пукнатина, от която се издига черен облак от пепел. Поради това властите прекъснаха работата на международното летище Fontanarossa и движението на влаковете по маршрута Messina-Catania-Siracusa в продължение на няколко часа.

В допълнение, вулканичната пепел обхваща много градове и села в Катания, комуналните услуги бързо почистват улиците и площадите.

Според експерти няма причина за безпокойство, тъй като това изригване не представлява заплаха нито за хората, нито за материалните обекти.

Етна е най-високият активен вулкан в Европа, а през юни 2013 г. бе включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. През март 2017 г. десет души бяха ранени поради друго вулканично изригване в Сицилия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини