Египетската компания Pharmaplast строи завод за марли в Катунци, фабриката ще даде хляб на 150 души

Египетската компания Pharmaplast строи завод за марли в Катунци, фабриката ще даде хляб на 150 души
Снимки: ИлинденПрес

Санданското село Катунци е на път да се раздели напълно с безработицата, и то благодарение на египетски бизнесмени.

До няколко месеца тук ще заработи модерна фабрика за производство на медицински консумативи. Инвеститорите от Египет избрали населеното място, защото харесали стария производствен цех на някогашния гигант "Медика“. И така направили първата копка.

Очакванията са фабриката да промени коренно стандарта на местните жители. Предприятието ще даде първоначално работа на 150 души, а на по-късен етап броят на наетите работници ще нарасне. Жителите в Катунци вярват, че новият завод ще осигури препитание на местните млади хора и те ще оставят намеренията да стегнат куфарите за чужбина.

Заводът ще произвежда десетки артикули медицински консумативи. По-голямата част от продукцията ще се изнася в чужбина, но ще се зарежда и родният пазар. Това ще бъде третата производствена база на египетската компания Pharmaplast в световен мащаб.

В по-голямата си част фабриката вече е изградена, в момента вървят довършителните дейности. Повечето от машините вече са доставени и предстои оборудването на производственото помещение, което е на площ от 6 декара. Целият имот пък е 33,5 декара.

„Египетски специалисти ще обучават наши работници. Най-вероятно ще бъде изградено и нещо като малко общежитие, в което ще бъдат настанени чуждите експерти“, разказва главният техник на строителната фирма, която изгражда фабриката, Александър Стоянов.

Само за строителството египетските съдружници са похарчили 2 милиона евро. Общият размер на инвестицията им е за 6-7 милиона евро.

За последните 20 години това ще бъде първата голяма инвестиция не само в Катунци, но и в цялата община Сандански.

Край производственото помещение са построени още няколко постройки. Складът е на площ от 1 декар, направени са помпено съоръжение, трафопост, котелно помещение. В началото отоплението ще е на нафта, но на по-късен етап ще се използва газ. „ Въздухопроводи в работните помещения ще издърпват мръсния въздух и ще вкарват чист, всички стени са с изолация. Изградихме и така наречената „стерилна стая”. В нея ще се влиза със специално облекло, а трансферът на материалите вътре ще става през пасбокс – въздушен шлюз, за да се гарантира тяхната чистота”, разказва за производствения процес техникът на строителния обект Александър Стоянов.

Построен е и резервоар срещу пожари, в самия цех са монтирани пръскачки, които да се задействат при нужда. В района са поставени пожарни хидранти. Производствената зала ще се охлажда от чилъри – огромни климатици. Осигурено е и видеонаблюдение в цеха. Инвеститорите ще могат да следят на мобилните си телефони какво се случва вътре и върви ли работата. Те ще са наясно всяка машина колко бройки произвежда за един час.  

Към момента капиталът на египеското дружество е 2.8 млн. лв, а управител на "Фармпласт" е Мамду Халим Атиа Гад.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини