Модерен стрелбищен комплекс върху 16 дка строят край Сандански, националите по биатлон ще целят мишената тук

Модерен стрелбищен комплекс върху 16 дка строят край Сандански, националите по биатлон ще целят мишената тук
Снимка: "Дест и Ки" ООД

Никога не е късно човек да се научи да стреля. Разбира се, под зоркия поглед на професионален инструктор. Скоро това ще стане възможно, защото край санданското село Вълково се строи най-модерното стрелбище за тренировъчни цели в цяла България.

Спортният комплекс ще бъде разположен на площ от близо 16 дка, а инвеститор е фирма „Дест и Ки“ ООД на оръжейния експерт от Сандански Кирил Тросков. Той вече има опит в тази сфера, тъй като в курортния град от години стопанисва професионално стрелбище, в което всеки, търсещ адреналин, може да стреля с пистолет пред погледа на добре обучени специалисти.

Новата амбиция на предприемача е да изгради най-модерното място за спортна стрелба у нас, което ще привлича туристи от цялата страна и чужбина.

„Отдавна работя в тази сфера и съвсем логично беше да се опитам да разширя дейността си. В момента у нас подготовката на ловците е почти формална. Вече я няма казармата, а в същото време все повече момчета и млади мъже искат да се научат да стрелят. Като казвам това, имам предвид единствено за спортна стрелба“, казва Кирил Тросков.

Затова купил голям терен в землището на село Вълково, на достатъчно отстояние от къщите на хората и решил там да изгради най-модерният комплекс за спортна стрелба у нас.

„Идеята е да бъде нещо уникално, модерно и функционално. Там ще се дават допълнителни знания и обучения на всички ловци, ще се организират курсове, освен това всеки ще може да се научи да стреля или пък просто да потърси удоволствието от това да надупчи някоя мишена“, разкрива плановете си оръжейният експерт от Сандански.

По думите му спортната стрелба се превръща в хоби за все повече хора и съвсем естествено е да има модерно оборудвано и професионално място за стреляне.

Стрелбището ще има четири коридора.

Първият ще бъде за оптически прицел, а вторият за интензивна, динамична стрелба с пистолет. „Поддържаме контакти с националния отбор по биатлон и нашето намерение е биатлонистите през лятото да идват при нас да тренират. Затова третият коридор ще бъде за тренировъчни цели“, казва Кирил Тросков.

Последният коридор ще бъде предназначен за стрелба по панички, която е страст на почти всички ловци.

Проектът предвижда да има административна сграда, голям паркинг, кафене, детски площадки, така че комплексът да се превърне в истински спортно-развлекателен център.

„Мечтата ми е в бъдещия комплекс да идват да спортуват не само българи, но и хора от съседните държави. Вече имаме запитване от клубове в Сърбия, Гърция и Македония“, казва специалистът в оръжейната сфера от Сандански.

По план стрелбището трябва да бъде завършено до една година, макар че срокът може и да се удължи, най-вече заради бюрокрацията на държавната машина у нас.

Със сигурност спортният комплес край село Вълково ще бъде място за всички, които искат да се докоснат до силата на огнестрелното оръжие, без да застрашават нечий живот, да "изстрелят" негативни емоции извън себе си, да пробват своята точност или просто да се позабавляват с едно нетрадиционно развлечение.

Преди да докоснат студения метал, клиентите задължително ще минават инструктаж.

Самата стрелба ще протича под зоркия поглед на иснтруктор, който ще следи изкъсо за безопасността и правилното боравене с оръжието. Инструкторите са опитни хора с дългогодишна практика, най-често възпитаници на НСА, бивши служители на МВР и Министерството на отбраната.

Кирил Тросков признава, че любители на спортната стрелба са хора от всякаква възраст, пол и професия, но с една обща страст - любовта към силните усещания. Сред посетителите на стрелбището в Сандански има и много гърци.

"Спортната стерлба не е скъпо хоби. Напротив цените са най-разнообразни и всеки би могъл да си позволи да постреля за удоволствие", казва стопанинът на стрелбището в Сандански.

Да се докоснат до пистолета не се допускат хора в нетрезво състояние, под влияние на наркотици или психичноболни. Тъй като инструкторите са професионалисти, те с един поглед могат да разпознаят кога един човек стреля заради удоволствие или заради някакви съмнителни намерения. Във втория случай те отказват услугата и пожелават всичко хубаво на въпросния клиент.

Жените, които се престрашават да надупчат някоя и друга мишена, са доста по-малко от представителите на силния пол. Но за сметка на това пък дамите са по-добри стрелци, защото са по-прецизни и мислят дълго, преди да натиснат спусъка.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини