Сватбари поканиха кмета на Разлог - Красимир Герчев, за кум

Сватбари поканиха кмета на Разлог - Красимир Герчев, за кум
Снимка: Община Разлог

С кумова пита, бонбони и ракия, украсена с червен конец и здравец, юбиляри със златни и сребърни сватби поканиха за кум кмета на община Разлог – Красимир Герчев. 

„С благо те каним, на благо да дойдеш“, казаха гостите на градоначалника. Те спазиха традицията, датираща от векове в района, кумовете да се канят в четвъртъка преди сватбата, преди слънцето да е залязло. Герчев сподели, че с радост приема и тази година да кумува на всички юбиляри от община Разлог и да бъде част от този незабравим момент от живота на всеки. Юбилярите му благодариха за отзивчивостта и подкрепата и споделиха, че за тях е чест той и съпругата му Ирина да бъдат техни кумове. Тази година 67 двойки отбелязват своите златни и 92 двойки сребърни сватби в община Разлог. Събитието ще се състои в събота, 18 ноември, от 19.00 ч. в ресторант „Мурата“.

32-годишната история на този ритуал доказва, че любовта и семейното огнище дават на хората нужните заряд и стимул за съществуване. Тържеството винаги е в навечерието или в Деня на християнското семейство, който честваме на 21 ноември.

Кумовете ще почерпят с кумова баница – блага с орехи, в която орехите са символ на мъдростта. Юбилярите пък ще даруват градоначалника с бяла кърпа, за да се забърше след месенето на баницата. Управникът ще получи и точилка, за да има с какво да меси и занапред. Най-младото семейство в цялата община ще посрещне юбилярите с китка здравец. Всеки ще положи своя подпис в Летописната книга.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини