Големи съмнения за разстрели без съд и присъда в Чечения

Admin 10 Юли 2017 09:01 Поглед 0
Големи съмнения за разстрели без съд и присъда в Чечения
снимка : корица на Новая газета

Разследването на «Новая газета» за масови екзекуции на десетки хора се явява лъжа, заяви министъра по националната политика, печата и информацията на република Чечения - Джамбулат Умаров пред радиостанция «Эхо Москвы».

По думи на Умаров, материала на вестника може да се разглежда като дезинформация, която е насочена срещу републиката.

По-рано «Новая газета» публикува разследване, в което се говори, че в нощта на 26 януари в Чечения са разстреляни без съд и присъда няколко десетки души.

По данни на вестникът , от 17 декември 2016 година в региона се провела спецоперация, съпроводена с масови арести. Към края на януари числото на задържаните е нараснало на около 200 души. На част от тях на 20 февруари са предявени обвинения в незаконна търговия с оръжия и участие в незаконни въоръжени формирования.

Въпреки това в нощта на 26 януари, в Грозни(столицата на Чечения) са разстреляни 27 от задържаните в различно време хора, пише вестника. При това изданието прави уговорка ,че не може да потвърди, че «в нощта на 26 януари в Чечения се е случила  безпрецедентна по своите мащабите дори и за Чечения извънсъдебна разправа с арестанти », въпреки ,че информацията е потвърдена от два източника от Следствения комитет на Чечения и в администрацията на държавния глава на републиката.

Освен това, по информация на «Новая газета», числото на разстреляните може да бъде и повече — до 56 жители на Чечня. Също така в края на материала се дава списък с 27 души , които ,както се съобщава са убити в нощта на 26 януари.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини