Георги Марков за Захариева : Признахме Македония, не нация и език!

Admin 27 Юни 2017 13:33 Поглед 0
Георги Марков за Захариева : Признахме Македония, не нация и език!
снимка : ПИК

Бурни спорове се вихрят, след като Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър, от ефира на национална телевизия обяви, че ние сме признали македонския език, защото сме признали и държавата Македония. С тази си думи тя породи вълна от недоволство и коментари. По този повод потърсихме академик Георги Марков, който е директор на института по история към БАН. Ето какво каза той пред нас.

- Академик Марков, много бързо признахме македонския език. Външният ни министър Екатерина Захариева обяви, че след като сме признали държавата Македония, сме признали и македонския език. Какво мислите?

- Не, не, не… Когато беше подписано споразумението при правителството на Иван Костов имаше спор и се реши, че договорът ще се подпише на езиците, признати от съответната Конституция. Изобщо не се спомена македонски език. Сега трябва да вземат примера. През 1998-а Любчо Георгиевски беше в София. Имаше спор как да стане и така се реши. Без да се споменава македонският език. Сега Екатерина Захариева е като предишните ни външни министри. Те са от различни политически сили… Николай Младенов, Вигенин, Даниел Митов и сега Захариева. Те са безродници. Тежка дума, но е така. От къде ги намират, сякаш от калъп ги вадят.

- Сега думите на Екатерина Захариева предизвикаха голяма полемика и коментари…

- Разбира се, че е така. За съжаление това са едни чиновници, някой от тях свързани с определени фондации. Сега Николай Младенов работи по линия на ООН. Те влизат чрез някаква номенклатура и изобщо не ги интересуват националните интереси на държавата. Не може вицепремиер и външен министър да казва, че признаваме македонския език. Ние сме признали държавата. Не сме признали нация, не сме признали език. Нека да прочете тази Захариева… Тя е от екипа на Плевнелиев. Така мисля, че беше. А той пък е роден в Гоце Делчев и нито веднъж не посети Македония по време на мандата си.

- В този ред на мисли тогава да ви попитам как трябва да се излезе от ситуацията, защото скоро отново ще подписваме договор за сътрудничество и добросъседство с Македония?

- Договорът трябва да бъде да бъде подписан както направи Иван Костов в споразумението с Любчо Георгиевски. Сега се сещам, че още при покойния Жельо Желев имаше спор по темата, когато дойде Киро Глигоров. След това и при Петър Стоянов имаше същия казус. Експертите дадоха мнение и мисля, че така стана – договорът се подписва на езици, приети от Конституцията.

- От вашите думи излиза, че по темата имаме отработен дипломатически такт?

- Нека Захариева да се подготви малко. От къде ги измъкват такива. Имаме добри дипломати от кариерата. Ми да сложат подготвени хора, а не такива от разни фондации.

Автор : Калин Каменов

Препечатено от pik.bg

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини