Quo vadis Ukraina

Admin 11 Юни 2017 13:07 Поглед 0
Quo vadis Ukraina

Киев с поредните си необмислени действия вече има абсолютния шанс да се окаже скоро не само в пълна изолация, но и в обкръжение от враждебно настроени съседи и бивши партньори. Изглежда президентът Порошенко не може да се справи с паравоенните милиции, саботажите в СБУ(службите за сигурност)и някои радикални политици в „Радата” (НС)и скоро нито един съсед на поверената му държава няма да гледа с добро око на това, което става в Украйна. Някои от тях за изненада на мнозина биха могли да бъдат дори много агресивни в определен момент..

Полша и Унгария както „кротко” си стоят за часове могат да си върнат свои територии в  Западна Украйна под предлог .че трябва да защитят своите съотечественици и граждани там. И нищо няма да ги спре. Това са напълно реални възможни събития, към които могат и вероятно ще се присъединят и други желаещи. А те наоколо бол.

Със своята ужасна вътрешна политика към представителите на националните малцинства, украинците се сблъскват и със сериозни проблеми с южните си съседи.  Одеска област е пример затова. Там може да стане новата конфликтна зона в страната.  Украинските националисти си позволяват да издевателстват над българските и молдовски малцинства. Никой от съседите на Украйна няма да търпи повече тези неща и това се видя по реакциите на България, Молдова и Румъния. Президентът на Молдова  Игор Додон се обърна към ръководството в Киев с настоятелна молба да се защитят  молдавските граждани. Чуваемост-никаква.

Ако с Молдавия Порошенко само е започнал да си изяснява отношенията(т.е. да се запознае с проблема), то с България те са натегнати до предел, защото проблема с българското малцинство започва да напомня на етническите чистки в Прикарпатието. Нападенията над представителите на Българската община в Одеска област вече приема характер на етническо прочистване. И последният инцидент с нападението над члена на изпълкома на Белгород Днестровски - Васил Кащи, българин по националност, предизвика твърдата реакция на София. Българските политици и членове на правителството все повече започват да се безпокоят за безопасността на своите граждани в Украйна и вече излизат с искания за предоставяне на особен статут на българите там(автономия). А България не е кой и да е. Тя е член на НАТО и Европейския Съюз. И да си кажем един от вносителите на оръжие за Киев по време на конфликта му с Донбас. И сегашното отношение на украинците към етническите българи в Одеска област си е малко предателство по този повод.

В Украйна разбира се никой не бърза да решава каквото и да е. Украинските радикали клатят държавата и вече са готови да правят погроми и етнически чистки в отговор на   мирните акции на протест, организирани от местните българи.

Президентът Порошенко нищо не предприема и стои като ням свидетел на това, което правят националистите. Ситуацията ще продължава да се нагорещява,а българите няма да стоят без да се защитят. Те имат опит в това а и са доста като брой : около 1,5 милиона. Малко хора например си спомнят, че въоръжения конфликт на непризнатата Приднестровска република с Молдова преди години бе почнат от етническите българи там.

 Още малко в този темп и Киев ще се окаже в пълна обсада. На изток и север изолацията е пълна(констатация,която няма предвид кой крив и кой е прав там) , а на запад и юг на съседите скоро ще им писне от тези проблеми засягащи техни граждани и диаспора.  И кой знае , може би заради това ще се премине към деконструкцията на този Франкенщайн наречен Украйна, който дразни всички около себе си..

На снимката е протеста на българите от Одеска област срещу етническото преследване и прочистване.

Белоризец Храбър

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини