Учени са на път да съживяват починали хора

Admin 06 Юни 2017 20:04 Поглед 0
Учени са на път да съживяват починали хора

Компанията Bioquark заяви за готовността си да пристъпи към опити по съживяване на мозък на починали хора с помощта на стволови клетки. За експеримента , който  компанията се надява да направи още тази година, разказва портала STAT.

За експеримента, компанията се кани да използва 20 тела на вече починали хора .  Отначало те ще получат инжекция със стволови клетки. После учените ще въведат  специална протеинова смес право в гръбначния мозък  — това трябва да предизвика  растеж на нови неврони. После на протежение на 15 дена ще се провежда лазерна терапия , благодарение, на която невроните би трябвало да образуват връзки. През цялото това време изследователите ще наблюдават какво се случва в мозъка и ще фиксират всякакви изменения ако има такива.

Засега експериментът предизвиква в различни други изследователи повече въпроси, от колкото отговори. Например, непонятно е, какво ще правят сътрудниците на Bioquark , ако успеят да възстановят каквато и да е мозъчна дейност. Ако участниците в  експеримента са мъртви, как те биха могли да дадат съгласие за провеждане на опитите? Съмнително е и не само етичната, но и практическата страна на експеримента. Така, например, стимулацията на средния нерв, който ще използват в експеримента, показва твърде ограничени резултати при лечение на пациентите, намиращи се в кома. Няма никакви данни за това, че тя би била способна да възобнови работата си в мозъка на починал човек. Специалистите от Bioquark, обаче са настроени оптимистично и считат, че имат нелоши шансове на успех.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини