Кръгла маса «Бъдеще за науките за древността» в Благоевград

Admin 04 Ноември 2018 22:22 Поглед 0
Кръгла маса «Бъдеще за науките за древността» в Благоевград
снимка : Виктор Стефанов

    Повечето хора си мислят, че траките са неграмотен народ, някакви си отчаяно вманиачени златари, макар и от световен ранг, които за някакво си тяхно нерегистрирано удоволствие правят разни  златни маски и златно-сребърни съкровища, и в миг на божествено опиянение закопават същите тези златца нагоре-надолу из сегашните български земи без видимо да имат предварителна схема за това.
   Само ,че траките не са това, за което се намеква по-горе, а и има схема-правила за заравянето на тези съкровища, но това се знае от тесен кръг от учени. Тези хора, нашите предци със сигурност не са били толкова елементарни.

   За голямо съжаление, българските медии проявяват интерес към света на траките само когато се открие тракийско злато. Човек остава с впечатление, че това е нарочна политика, която принизява Тракологията и я набутва в миманса. Отделно, големите „частни археолози" по всякакъв начин се стремят да не се чува за същите тези траки, сякаш ги няма въобще. Защо да насочват вниманието на българската общественост към техния "малък бизнес" !?

    Миналата седмица в Благоевград някак си незабелязано от обществеността в зала „22 септември” бе проведена кръгла маса на тема „Бъдеще за науките за древността”. Форумът бе организиран от Община Благоевград и сдружение „Нова България”.

     Предлаганата тема, показва историята на проучванията и институционализирането на науката, изследваща Античността, както и какъв е замисълът на организираните институции и събития. Един от основните въпроси на Кръглата маса бе дали може и как концепциите замислени в централизираната тоталитарна държава да се изпълнят и днес в условията на съвременната либерализираща се политическа и културна общност.

    На Кръглата маса бе показано как трябва да са организирани системните проучвания в гореспомената научна област, за което е необходима и концепция. Неща, все важни и рикоширащи особено в наболелия наскоро проблем в Благоевград за разкопките на така наречената „Скаптопара”.  Българските учени бяха дошли да дадат безплатно своя опит и знания за подобни проблемни ситуации. Това би помогнало на местните власти да вземат правилни решения в такива случаи.

    Темата и събитието бяха изключително важни и актуални,  изхождайки и от това, че  участници в този форум бяха светила от българската историческа наука като : Проф. Валерия Фол, Проф. Георг Краев, Проф. Калин Порожанов, Проф. Петър Димитров, Проф. Рая Заимова, Доц. Емил Бузов, Д-р Денис Исаев, Д-р Ирина Шопова и Гл. ас. Александър Порталски.

   Със свои разработки участваха още и Илия Николов РИМ – Благоевград, Петя Велева-НБУ, Станимир Радулов-Военен Клуб Благоевград, Велина Николова – НБУ.  

    Научният форум одобри идеята на сдружение „Нова България” за създаването на лапидариум в Благоевград. Бе оформен официален протокол, който Д-р Денис Исаев  предаде на Заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на Благоевград Христина Шопова по инициативата на Община Благоевград - „Ти предложи. Кмете, направи“.

   Организаторите изразиха желанието си този научен форум да стане традиционен за Благоевград, още повече, че се очаква със строежа на магистрала „Струма” съвсем скоро да се открият нови важни археологически находки. 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини