Спешни оставки в БАБХ, задава се по-голяма драма с чума по свинете

Admin 17 Юли 2018 22:10 Поглед 0
Спешни оставки в БАБХ, задава се по-голяма драма с чума по свинете
Първан Дангов, снимка: ИлинденПрес

Скандалът с евтаназията на хиляди животни в Ямболско не стихва. Драмата предизвика хиляди коментари и обществени реакции. Защо се стигна до сълзите на баба Дора и останалите животновъди в района? Потърсихме за коментар Първан Дангов, който е с дългогодишен опит в системата на Българската агенция по безопасност на храните.  

От 1997 г. до 2003 г. е частнопрактикуващ ветеринарен лекар. От 2003 г. до 2007 г. – кмет на община Дупница, после пак ветеринарен лекар. От 2008 г до 2010 г. – работи  в ръководството на НВМСОт 2013 г. е директор на ОАБХ – Кюстендил в продължение на две години. От 2015 г. е понижен в главен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните, преди 1 месец е уволнен заради критики към ръководството на БАБХ.

Няма как да не бъда тъжен от всичко, което се случва. Едновременно с това чувствам гняв, защото, когато нас, ветеринарните лекари, ни водят зле информирани политици, говоря от целия политически спектър, но най-вече от управляващите, ние допускаме грешки.

Такива грешки допусна и настоящото ръководство на БАБХ. Причината – водено е от политици с нечисти помисли, които мислеха как да откраднат едни пари от хората. Защото всичко онова, което е свързано с убийства, така ги наричам аз, а не евтаназия, на предпологаемо болни животни, е на гърба на хората. Защото трябва да се спечелят и политически дивиденти, че държавата, видите ли, се справяла много добре, пък Европа трябвало да компенсира държавата, тъй като ние сме пазели Европейския съюз от особено опасни инфекции като настоящото заболяване – чума по дребните преживни животни.

В БАБХ, в научните институти, в учебните заведения като Тракийския университет, има експерти, които могат да дадат компетентно мнение, но те категорично не са в настоящия състав и ръководство на Агенцията. Нещо повече – те са врагове на ръководството на БАБХ, персонални врагове на настоящия директор д-р Дамян Илиев, персонални врагове на д-р Георги Чобанов, и техният професионален глас не се чува. Едни от тези имена са професор Георги Георгиев, професор Бойко Ликов, настоящият декан на ветеринарно-медицинския факултет професор Михни Люцканов, цялата катедра „Заразни болести” към Тракийския университет. Това са моите учители. И те са врагове на ръководството на Агенцията, защото говорят професионално, но никой не ги чува, а ръководството на БАБХ слуша политиците. То обслужва интересите на политиците.

И, ако трява да дам фактология с данни, ще кажа следното:

Защо ръководството на БАБХ до момента няма ясен анализ как така тази инфекция, която беше оприличена на чума, влезе в България, след като на територията на европейската част на Турция няма нито едно регистрирано огнище, а всички огнища – 93 на брой, се намират в азиатската част на Турция?

Как така ръководството на БАБХ тръгна да убива 4000 овце, без да знае какво прави с живите животни в трикилометровата зона, в 10-километровата зона? Защо се пристъпи към евтаназия без да се типизира вирусът – е ли това дивият вдирус на чумата по дребните преживни, или е васкинален вирус от ваксинирани животни от Турция?

Как така минаха болни животни от Турция, когато има ограда, откъдето пиле не може да прехвръкне, както казваше богопозаманият ни министър-председател и един от присъдружните му коалиционни партньори Валери Симеонов – озвучителят на републиката?

Как така министърът на вътрешните работи Валентин Радев се оказа най-големият разбирач по предпазване на страната от заразни болести? Защо говорят политиците, а не говори професионалистът, ветеринарният лекар, който само и единствено той, знае как да се справи с тези заболявания? Защо на хората на науката, които са изтикани в ъгъла и са смачкани, не им се чува гласът и тяхното професионално мнение?

Политиците имат интерес от всичко това. Те имат интерес да всяват страх у хорат, които да бъдат по-лесно манипулируеми и на изборите да ги преизберат пак. Политиците имат интерес, няма интерес нито баба Дора, нито честните животновъди, които си изкарват хляба на семействата с отглеждането на животни.

Ликвидира се един традиционен поминък и аз ще дам едни цифри. България преди 1989 г. имаше над 16 милиона овце. И това заболяване беше непознато и никога не го е имало на територията на България. Страната ни бе надеждна граница и пазеше от шап, шарка, син език от Турция цяла Европа, болести, които влязоха през последните години у нас. България беше чиста страна откъм бруцелозата, която се появи през 2015 г. в град Рила.

Какво стана през тези години, защо всичко се разруши? А се казва, че ние сме най-лоялният член на ЕС, пък в същото време всички злини се случват на нас. С какво ние помагаме на Европа в момента? Ние всеки ден произвеждаме скандали, в които участват политици, в които са замесени различни съсловия, пак управляни от политици, умело дърпащи конците с една единствена цел – да извлекат келепира. За някои това може да звучи като клише, но пък за съжаление има и верни клишета.

Аз вярвам, че единственият човек в държавата, който може адекватно да вземе мнение, е президентът. Да поеме нещата, ако, разбира се, не се нарушават конституционните отговорности. И да покани експертите, те няма да се скрият и ще дадат професионално мнение. Да теглим чертата и да кажем: Да, дотук сбъркахме, дотук убихме толкова много животни без причина...

В противен случай следващото заболяване, за което ще си говорим, повярвайте ми, до края на месеца, ще бъде африканската чума. И ще си говорим пак същото. Само че в много по-големи мащаби.

Не вярвам в теорията на конспирацията, че се цели освобождаването на едни територии, за да бъдат построени там бежански лагери. Макар че много големи са съвпаденията.

Скандалът ще продължи да ескалира, ако не се вслушат в експертите и професионалистите. Оставките са задължителни, без оставки няма как да мине, тези хора са вредни с всеки един час, в който престояват в БАБХ.

И ако чуят експертното мнение, то ще бъде следното: Незабавно трябва да бъде взета кръв от предполагаемо болно животно, да бъде типизиран вирусът, да се знае какво имаме насреща. За да се види това дивият вирус ли е, или е нещо мутирало. И да знаем срещу какво сме изправени.

Ето още един факт, който не е за пренебрегване – няма нито едно животно с клиника, типична за чума по дребните преживни, няма нито един смъртен случай, а при това заболяване смъртността е 90%.

В момента ръководството на Агенцията се бори срещу нещо, без да знае какво е то. Начинът на предаване на това заболяване е близък контакт, тоест едно стадо от 50 животни, което пасе, смесено с друго стадо от 1000 животни, пребиваващи 2 часа заедно, се заразяват. Но тук изобщо не става въпрос за това. Тук става въпрос за нещо друго, което ние, ветеринарните лекари, познаваме като класическо заболяване, но в момента ръководството а БАБХ отказва да направи този анализ – да седне и да обедини усилията си с онези, които са отритнати в ъгъла, и да се говори на професионален език.

Да изгоним политиците и да излезем като съсловие да кажем какво предлагаме, за да се реши проблемът. Но съсловието е разделено от политиците.  

Случващото се в БАБХ е олицетворение на всико случващо се в държавата ни. Жалко, но е така. Боли ме и има доста натрупан гняв у мен.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини