Марк Цукърбърг на килимчето пред американски сенатори

Admin 11 Април 2018 08:10 Поглед 0
Марк Цукърбърг на килимчето пред американски сенатори

Шефът на Facebook Inc Марк Цукърбърг заяви по време на изслушването си пред сенаторите на САЩ, че компанията се опитва да се промени в светлината на последните критики, предаде Ройтерс.

33-годишният интернет магнат се срещна по време на съвместно изслушване с комисиите по търговията и съдебната власт на американския Сенат, за да обсъди редица въпроси, свързани с Facebook, с предполагаеми руски опити за намеса в изборите в САЩ, с поверителността на потребителите и езика на омразата.

„Ние преживяваме дълбока философска промяна в компанията“, заяви Цукърбърг, облечен в тъмен костюм и вратовръзка, вместо типичните за него тениска и дънки.

Facebook е изправена пред нарастваща криза с доверието на потребителите, рекламодателите, служителите и инвеститорите, след като призна, че консултантска компания е имала достъп до лична информация на 87 милиона души, предимно в САЩ. Социалната мрежа също така се бори с фалшивите новини и предполагаемите чуждестранни намеси в изборите, след като през септември беше разкрито, че руснаци с фалшиви имена са използвали социалната мрежа, за да се опитат да повлияят на американските гласоподаватели през месеците преди и след изборите през 2016 г.

Цукърбърг, който основава Facebook в общежитието на университета в Харвард през 2004 г., се бори да докаже пред критиците, че той е правилният човек, който да продължи да води една от най-големите компании в света.

На въпрос на сенатор Линдзи Греъм дали Facebook е монопол, Цукърбърг отговори: „ Със сигурност не ми се струва така“, като се засмя. На второто запитване на сенатора „Защо да ви позволим да се саморегулирате?", основателят на социалната мрежа отвърна, че по-точният въпрос е каква е правилната регулация. Той подчерта, че е отворен към регулациите и заяви, че компанията му ще изпрати до офиса на Греъм предложения за добри правила.

Акциите на Facebook поскъпнаха с 4,5%, записвайки най-доброя си търговски ден от две години насам.

 Цената им достигна 195,32 долара за акция през февруари, но през последния месец се понижи с почти 11% на фона на информацията за неправилото използване на лични данни на потребителите

Във вторник Цукърбърг каза по време на изслушване в Сената, че Facebook се опитва да коригира проблемите с платформата си, въпреки че не е уведомила Федералната търговска комисия за проблемите с данните.

Самият Цукърбърг заяви, че докато поема отговорност  за съдържанието във Facebook, но добави, че е „погрешно схващането, че продаваме данни на рекламодателите“.

Той също така каза на членовете на Конгреса, че ще приеме правилните регулации, както и че Facebook сътрудничи на разследването на специалния съветник Робърт Мюлер за предполагаема намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

Той обяви, че борбата с намесата в изборите е един от неговите "най-важни приоритети", като призна, че забавената реакция на Facebook в идентифицирането на усилията на Русия да се намесва в изборите през 2016 г. е „едно от най-големите му съжаления при управлението на компанията“. Цукърбърг заяви, че методите срещу разпространение на политическата дезинформация ще продължат да се развиват. Той обаяви още, че Facebook поддържа, поне отчасти, безплатен, поддържан от рекламите бизнес модел - модел, който превърна Facebook в една от най-скъпите публични компании в света, а Цукърбърг направи милиардер.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини