Карлес Пучдемон арестуван в Германия. Немски съд ще решава съдбата му

Admin 26 Март 2018 11:12 Поглед 0
Карлес Пучдемон арестуван в Германия. Немски съд ще решава съдбата му
снимка : REUTERS

При търсенето на неудобни регионални политици Европейският съюз очевидно си сътрудничи по-добре, отколкото при залавянето на терористи.

Точно в Германия в неделя в 11 часа местно време германската полиция спира на аутобан А7 в Шлезвиг-Холщайн автомобил. В него се намира най-издирваният от Испания човек през този уикенд, който обаче отдавна вече не иска да се нарича испанец – Карлес Пучдемон, провинциалният политик от Херона, който искаше да пренапише историята на Каталуния. 

Дългото бягство на някогашния премиер на региона, който през октомври прокламира независимостта на Каталуния, а след това веднага бе обезвластен и емигрира от Испания, сега завършва в затвора в Ноймюнстер – точно в тази страна, от която каталунските сепаратисти някога се надяваха техният "процес", отцепването от Испания, да получи силна подкрепа. 

Преди няколко години в Берлин, както и в други няколко столици, бе създадено каталунско посолство, което да популяризира не само каталунската култура и традиции, но и евентуалната независима република. Пучдемон, който стана премиер и шеф на каталунското регионално правителство през януари 2016 г., дори изпрати член на кабинета, специализиран в областта на външните работи, да посети Берлин и Брюксел, за да създаде контакти. Но вратите на повечето политици останаха затворени за сепаратистите, а в германските медии "процесът" им бе отразяван, но но и одобряван.

След като не успя да попречи на сепаратистките каталунски партии да запазят мнозинството си на изборите за регионален парламент, испанското правителство насочи вниманието си към съдилищата. В началото на този месец самият Пучдемон обяви, че се отказва от усилията си да бъде преизбран за премиер на Каталуния. Въпреки това обаче той продължи с усилията си за привличане на международна подкрепа за каузата на каталунските сепаратисти, посещавайки Финландия и Швейцария, за да присъства на конференции, отбелязва New York Times, посочвайки, че Пучдемон получи подкрепа от сепаратистки политици в Европа, но не успя да се срещне с лидера на нито едно европейско правителство.

Въпреки това германският журналист и писател Томас Урбан написа в Sueddeutsche Zeitung, че Пучдемон е успял да превърне каталунския конфликт в международен, което не е в интерес на Мадрид. Освен това твърдата линия на централното испанско правителство рискува да обедини сепаратисткото  движение, което преди броени дни не успя да избере нов лидер

Сега властите в Испания обвиняват Пучдемон в бунт и метеж срещу държавната власт - твърдения, които могат да докарат обвинение в „държавен тероризъм" на всеки втори жител на провинцията. Предстои да видим дали новата агресивна позиция на Мадрид ще отслаби или засили сепаратисткото движение, но в Каталуния ефектът от ареста незабавно стана ясен след сблъсъците по улиците на Барселона вчера в неделя, когато десетки хиляди демонстрираха в подкрепа на човека в затвора в Ноймюнстер. 

Автор: Бойчо Попов

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини