Големите проекти за Българската армия предстоят

Admin 19 Март 2018 20:30 Поглед 0
Големите проекти за Българската армия предстоят
снимка : МОД

Големите проекти за модернизацията на Българската армия трябва да бъдат внесени отново в Министерски съвет, като ще гледаме да се впишем в парите, които вече са гласувани. Това каза в Пловдив вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Той смята, че отлагането във времето няма да ги оскъпи, като подчерта, че средствата за изтребителите са гласувани през 2016 г. 

Относно покупката на нов боен самолет Каракачанов каза, че има идея да се поканят всички, които могат да ни представят и нови, и стари самолети. Сред тях ще бъдат досегашните кандидати Eurofighter, Gripen и F-16, но имаме писмо и от Boeing за F-18, добави министърът. Оферта ще се поиска и от Израел, тъй като там, по думите му, има възможности и посочи, че хърватите са купили цяла ескадрила. Той уточни, че става въпрос за F-16 (Block 30), които са по-нови, от тези които са ни били предложени. 

Красимир Каракачанов очаква в кратки срокове това да се разгледа в Министерски съвет и ако до края на април мине през Народното събрание, „да се пускат офертите“, като през това време разговорите ще продължат. „Искам хората да са спокойни и за разлика от други, скъпи покупки в армията, стоящи в хангарите или на земята, тези пари няма да отидат на вятъра“, коментира министърът на отбраната. 

За проектите във ВМС Каракачанов каза, че заради отказа на фирмата старият проект ще се обнови, но най-напред ще се реализира проектът за модернизацията на наличните фрегати, които според него така не са пълноценни. 

Министърът на отбраната посочи още, че парите за полигона на 68-ма бригада Специални сили в Црънча, в размер на 3 милиона лева, са потвърдени от МС и се очаква проектът да бъде преправен така, че те да се отпуснат. 

В Пловдив военният министър участва в тържествата на 68-ма бригада Специални сили по повод 75-тата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на Сили за специални операции. С предметни награди бяха отличени военнослужещи и цивилни лица от бригадата. Награди връчи и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини