Днес е Св. Трифон Зарезан. Тъгата на археолога...

Admin 15 Февруари 2018 10:36 Поглед 5
Днес е Св. Трифон Зарезан. Тъгата на археолога...

Днешният ден е мощен и празничен, защото може да ни свърже със собствено тракийското празненство и почитта към умиращия и раждащ упованието в безсмъртността тракийски Дионис.  

Вярата-обредност в безсмъртността е поставена точно между 5 и 15 февруари и зависи от положението на съзвездието Лира(Вега) -  инструмента на Орфей.  Наблюдавано от планините Родопа, Беласица, Парнас и Пангей, които са средището на тракийската Дионисова вяра преди около  3000 години. Един от образите на Дионис със собствено тракийско название е Загрей, който умира и възкръсва през тези зимни утрини.

В мита за Орфей, последовател на тази вяра и превърнал се в Бог, тракийките разкъсват певеца, защото той ги е прогонил от мъжките мистерии.Тракийките хвърлили частите на героя-бог в река Хеброс. Главата се превърнала в змия, а лирата по волята на Аполон в звезда. От кръвта се родило растението наречено Китара.

Този митологичен сюжет, изглежда е наследен и в почитта на Св. Трифон, който сам отрязал носа си. В православния календар празникът е включен към цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци (официално – 1, 2, 3 февруари), точно както в атинските тридневни празници. Последните два дни, народната традиция почита вълците, които раждат малките си през този период. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците. Тук трябва да припомня, че именно образът на Вълка е зооморфният код на Зимното-слабо и възмажаващо Слънце. 

Античният модел за мъжкото тайнство  е съхранен и в действието „рязането на лозята”, което е изключително мъжка дейност, тогава жени не се допускат. През този ден е забранено на жените и да режат, тъй като „св. Трифон на този ден си отрязал носа“.

Древната гръцка визия за Дионис, свързва бога с вегетацията и усвояването на уменията и опита в земеделието. Така Дионис се превръща и в образ на Учител и този който ни учи как от дивото да направим питомно. В тази връзка на днешния ден православието почита и Успението на Св. Константин, наречен Кирил – Философ. Нима може да има по удачна дата!?

Днес, ако ние мислим цивилизацията като набор от умение да бъдем граждани, т.е. отворени и толерантни към различието, то можем да приветстваме и празничността свързана със Св. Валентин. Трябва само да уточним, че това би могло да стане като не забравяме собствено нашите ценности и като към тях допълним възможността за страстната любов на празника. Още повече, че Дионисовите празници допускат и това…

В контекста на гражданското поведение, което изисква съпричастност към обществените проблеми на всеки гражданин, вчера бе публикувано интервю на Директора на НАИМ – БАН, доц. Вагалински. В това интервю, преди празника на археолозите, той изразява опасенията си свързани с подгтовката на нов закон, касаещ културното ни наследство.  

Опасения за подготвяния закон и ние имаме, защото, освен интервюто на Доц. Вагалински, за тази важна промяна няма обществено обсъждане. Вярваме в добрите намерения на законодателната инициатива и приканваме за повече прозрачност и обществено , и академично обсъждане.  В България, действително има нужда от децентрализиране - либерализиране на закона, но последващите правила, трябва да се спазват изключително точно.  Централизираната, монополна, държавна структура в съвременна България не е нито полически обоснована, нито културно. В рамките на съвременна Европа, гражданските организации могат да носят отговорност за гражданското си съзидателно поведение, но по строго определени правила-ред, който да бъде санкциониран, ако това се наложи.

Автор: Д-р Денис Исаев

*Д-р Денис Исаев работи като археолог в Регионален исторически музей Благоевград, където е уредник в отдел „Античност”. Изучавал е специалност "Тракология" в Нов български университет. В магистърската си степен на обучение той изучава програмата „История на социалните промени” в Департамент История в НБУ. От 1999 година до 2005 година е студент при професор Александър Фол. 

Коментари

 1. В. Николова
  Благодарна съм на д-р Исаев за хвърления мост в широки граници, свързан с традиционалността ни, както и за отправения кахърен взор към състоянието на археологията в административен смисъл, придружен от безапелационната необходимост от адекватен правилник-ред! Честити празници! И пожелания за нови, важни и вдъхновяващи открития!
 2. Хетайрион
  Денис, поздравления! Чест е за нас благоевградчани, че работиш в нашия Благоевград! Хайде, кога ще откриете храма на Дионис? Ти знаеш кой.
 3. Благоевградчанин
  Не знам какво мислят другите читатели, но тази статия няма смисъл. Повече прилича на поздравителен адрес, незнайно към кого. Авторът свободно миксира „Уикипедични” познания за Дионис, Орфей, Аполон, св. Трифон, Кирил-Филосов и „режейки лозата” и „неразтваряйки устата на вълка”, създава нещо като „бръщолевене„ заради самото говорене. Накрая включва и доц. Вагалински, прозрачност, общество, децентрализация!
 4. Благоевградчанин
  Затова се чудя В. Николова за какъв „мост” благодари и за какъв „кахърен” взор?
 5. Пловдивчанка
  Благоевградчанин, освен твоите \"бръщолевения\" други не се виждат! И вместо да се правиш на много компетентен горещо ти препоръчвам, освен \"Уикипедия\", да вземеш да попрочетеш малко сериозна литература и тогава заповядай да \"ръсиш\" мозък.И понеже съм убедена, че нямаш и понятие от къде да се информираш, аз съм насреща, за да ти препоръчам няколко книги! В такъв случай искрено се надявам в тъпоумната ти главица, вероятно съставена от 2 гънки, да влезе нещо качествено! На този етап от твоите \"познания\" си в позиция да стоиш тихичко сврян в ъгъла на тесния си свят и да си по-нисък и от своите ниски изказвания! Не съм сигурна дали ще успееш да ме разбереш, макар че се опитвам да пиша на нивото ти, ама за всеки случай - много си прост! Хубав ден! Отивам в Делфи!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини