Новата авантюра на Ердоган в северна Сирия

Admin 25 Януари 2018 08:37 Поглед 1
Новата авантюра на Ердоган в северна Сирия
снимка : blacklistednews

Преди няколко дена Турция навлезе със своя войска в кюрдския град Африн ,който се намира на територията на Сирия. Претекста бе „защита на границите от терористична опасност”.  В началото аскерът се опита да превземе Африн с помощта на разни контролирани полубандитски групировки, но те за беля не се справиха и Анкара реши да се оправя сама.   

Първичната задача при окупирането на Африн бе да се задуши кюрдското освободително движение в Сирийски Кюрдистан и разбира се ако може да се откъсне малко територия от и без това разпарчосаната Сирийска Арабска република. Малко преди това САЩ заявиха ,че ще създадат „погранични сили” от кюрдските въоръжените отряди по турско-сирийската граница. За Ердоган това бе твърде неприемливо и в момента виждаме резултата от това.  

Дали турците могат да превземат Афирин? Според мен това би било много трудно ,да не кажа невъзможно. Град Африн, както и Кобани за своето време, който в течение на 4 месеца Турция се опитваше да окупира чрез Ислямска Държава се явява за кюрдите техния Ленинград или Сталинград, и там турската армия може да си счупи зъбите..Да, възможно е, някои села и предградия първоначално да бъдат превзети , но турците няма да могат да се укрепят там. След чистките в армията , които проведе Ердоган, след „опита за преврат” , турската армия не е способна да води продължителни боеве. Разчетът на турските военни е за „блицкриг” , но както виждате „светкавичната война” не успява до този момент, защото Турция се явява окупатор не само за кюрдите , но и за другите националности  там.  Разбирайки ,че няма да може да превземе Африн , Анкара ще започне да търси начини да си запази авторитета и някак си да се изсули от града , но това няма да е така лесно , след като вече Ердоган се насади срещу него да са САЩ, Израел и тихомълком Русия..

От всичко казано до тук се набива въпроса – защо позволиха на турците да влязат в Африн? Руснаците , знаейки за турските планове , предложиха на кюрдите да предадат контрола на града на сирийския режим. Те обаче отхвърлиха това предложение , след което Русия изведе своите военни от Африн наблюдавайки ситуацията . Въпреки ,че Москва чудесно разбира ,че Турция е просто"ситуационен партньор", но в този случай  е изгодно за Русия да си затвори очите за турската агресия, за да укрепи своите позиции в Сирия, тъй като много от военизираните групировки, воюващи срещу руснаците и армията на Асад са контролирани от Турция.

Независимо ,че руснаците се оттеглиха, аз мисля,че Русия продължава да подпомага сирийските кюрди, защото "подивелият султан”не устройва Москва. Освен това на Путин не му се иска да губи кюрдите , които контролират 20 до 25% от територията на страната и не се бият срещу Асад. А и не се знае дали на Доналд няма да му се прииска вече да направи кюрдска държава..

САЩ от тази агресия също получава своите дивиденти. Правокирайки Ердоган да влезе в Сирия, Америка ще помага на кюрдите да отстоят Африн и да прогонят турската армия.  Тръмп няма да пропусне тази изгодна ситуация за да даде урок на Ердоган. Цел на Вашингтон е да върнат Турция в лоното на САЩ и НАТО. Боя се ,че това вече може да стане само чрез нов истински военен преврат..Но кой знае? Анкара е твърде много необходима на Тръмп, в борбата им срещу Иран. По официални данни в Иран живеят около 19 500 000 тюркмени-турци и азербайджанци(които са си турци)..А това вече е повод за агресивни мисли спрямо Техеран..

Основната цел на САЩ в този момент се явява да се укрепи в Източна Сирия ,като заедно с Турция там да стане плацдарм в борбата срещу Иран.

Може ли при загуба в Африн в Турция да се стигне до преврат ? Може би не…Но може ли някой да се обзаложи?!

Ще има вълнения, но нито САЩ, нито  ЕС са заинтересовани от това. При цялата непредсказуемост  на Ердоган, Америка и ЕС имат лостове, с които да му влияят. Свалянето на турския президент може да доведе до непредсказуеми последствия в този момент.  И това не толкова за милионите бежанци ,които ще нахлуят в Европа, но и възможния пълен завой на Турция към Русия. Освен това не трябва да се забравя за симпатиите на радикално настроените мюсюлмани към Турция.

Парадоксално , но военен преврат и разпад на Турция не е изгоден и за самите кюрди.  Нито ПКК, нито YPG няма да тръгнат на открита конфронтация със САЩ. И кюрдите не по-малко от САЩ са заинтересовани в Иран да се случат тези трусове с  национално - освободителното движение на азербайджанци-турци в Иран. Тогава под контрола и натиска на САЩ между Турция и ПКК(на Йоджалан)ще започнат негласни преговори. В резултат на тези преговори ще се договори съвместната работа на силите на ПКК и турските спецслужби срещу Иран. Турция ще прекрати гоненията на кюрди. На кюрдите ще им бъде дадени определени права. Турция, в края на краищата ще престане да поддържа открито терористичните групировки, воюващи в Сирия против кюрдите. Възможно е да се обсъди въпроса за предоставяне на автономия на някои кюрдски райони в Турция, и не е изключено, да се обяви примирие между Анкара и ПКК. ПКК на свой ред ще прекратят войната в Турция и ще прехвърлят всички свои сили в Иран(в Иран кюрдите са 5 250 000 души) , и най-главното ,че ще се позволи на Анкара да запази достойнството си и да си тръгне с спокойно от авантюрата Африн..

Автор Станимир Радулов

Коментари

  1. ЕМИЛ
    Благодаря за информацията,която давате за този конфликт.

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини