Започна третата Интифада

Admin 13 Декември 2017 09:30 Поглед 0
Започна третата Интифада
снимка : Suhaib Salem/Reuters

ХАМАС обяви за началото трета Интифада след решението на президента Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. За това е заявил говорителя на движението Абдулатив Алкану пред „РИА Новости”.

По негови думи, в секторът Газа акциите на протеста нарастват.

«Това е трета Интифада», — добави Алкан.

В настоящият момент под думата «Интифада» по-често се разбира въоръжената борба на палестинците  от Западния бряг на река Йордан и Секторът Газа (от който Израел напълно се изтегли през 2005 година)срещу държавата Израел.

За начало на първата Интифада се счита 9 декември 1987 година. Официално тази Интифада завърши с подписване на съглашението в Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) през август 1993 година, в резултат което в 1994 година бе създадена Палестинската национална администрация.

Втората Интифада започна през септември 2000 година. Пикът на тези действия дойде през март 2002 година, когато станаха атентатите в Юдея, Самария и вътре в в самия Израел. Апогея на тези действия достигна в големия терористичен акт в пасхалната вечер на 27 март 2002 година в хотел «Парк» в град Натания. В резултат на това загинаха 30 души, а 140 бяха ранени .

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини