Какво се случва във Венецуела?

Admin 12 Ноември 2017 08:58 Поглед 0
Какво се случва във Венецуела?
снимка : Opera Mundi

Специална комисия в Ню Йорк, натоварена със задачата да разгледа закъснението на плащане, което може да доведе до частичен дефолт на Венецуела, отложи решението си за понеделник, когато в Каракас се очакват международните кредитори на страната за предоговаряне на условията по дълга ѝ, предаде Франс прес - https://www.afp.com/.

Южноамериканската страна, която изпитва големи финансови затруднения, трябваше да изплати до вчера 81 милиона долара от дълга на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), за да не изпадне в неплатежоспособност по външните си задължения.

Изглежда обаче PDVSA вече е пропуснала плащане от 1,161 милиарда долара, обявено от правителството миналата седмица, но все още не стигнало до кредиторите.

Специализираната комисия, която е своеобразен световен надзорен орган по оценките за кредитоспособността и обединява 15 финансови групи, се събра вчера, за да вземе решение за последващите мерки във връзка с това забавяне.

Комитетът реши "да се срещне отново този понеделник, 13 ноември, в 12 ч. (17 ч. по Гринуич) в Ню Йорк и да продължи да обсъжда въпроса", е заявила за АФП говорителка по електронната поща.

Напрежението около казуса с неплатежоспособността на Венецуела, определена като неизбежна от редица анализатори, ще продължи до понеделник.

В този ден страната ще се изправи пред няколко предизвикателства освен заседанието на комисията, чието отрицателно решение ще доведе до частичен дефолт: нов падеж за 200 милиона долара, среща на международните кредитори, свикана от президента Николас Мадуро в Каракас, и гласуване на санкции в ЕС.

Външният дълг на Венецуела се оценява на 150 милиарда долара.

Нейните валутни резерви обаче са се стопили до 9,7 милиарда долара, а до края на годината тя трябва да плати от 1,47 до 1,7 милиарда долара, след това близо 8 милиарда долара през 2018 година.

Някога най-богатата петролна страна в Латинска Америка, разорена главно заради рязкото поевтиняване на черното злато, сега Венецуела вече е само сянка на самата себе си: повечето хранителни и медицински стоки са изчезнали от магазините, пораждайки политическа криза и народно недоволство, кристализирало в демонстрации през пролетта, придружавани от насилие, което отне живота на 125 души.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини