Резултатите след местните избори в Словакия

Admin 05 Ноември 2017 13:56 Поглед 0
Резултатите след местните избори в Словакия

Партията "Наша Словакия" (НПНС) претърпя поражение на състоялите се вчера местни избори в осем области Словакия, предаде Ройтерс.

По този начин Словакия,която е членка на ЕС и на еврозоната, не потвърди тенденцията за успехи на крайните партии, очертала се в Германия, Австрия и Чехия през последните месеци, отбелязва агенцията. Но все пак местните избори са много по-различни от парламентарните.

На изборите преди 4 г. лидерът на НПНС Мариан Котлеба изненадващо бе избран за губернатор (гетман) на Банска Бистрица (Централна Словакия), а партията му спечели 8 на сто от гласовете и места (за първи път) в националния парламент на изборите м.г. Оттогава подкрепата за партията, която инициира петиция за провеждане на референдум за излизане от ЕС и НАТО, повиши още повече популярността си до около 10 процента, сочат анкетите. Тя стана трета парламентарна сила след лявата СМЕР и евроскептичните либерали. 

Вчера обаче Котлеба не бе преизбран за губернатор и загуби изборите от бизнесмена Ян Лунтер - безпартиен, подкрепен от всички партии с изключение на крайната десница, сочат почти пълните резултати от вота.

Провали се и неговата "дясна ръка" - заместник-лидерът на партията Милан Ухрик, загубвайки губернаторското място в югозападната област Нитра.

Неуспех на вчерашните избори претърпя и управляващата лявоцентристка социалдемократическа партия СМЕР на премиера Роберт Фицо. Преизбрани бяха само двама от губернаторите, подкрепяни от управляващата коалиция - в областите Тренчин и Нитра, а четирима бяха победени от опозиционни десноцентристки кандидати.

На парламентарните избори миналата година СМЕР почти се срина, получавайки 28,3 на сто от гласовете срещу 44,4 през 2012 г., но все още остава най-голяма партия с двойно по-голяма подкрепа от евроскептичната либерална "Свобода и солидарност". Кандидатът на последната вчера бе избран за губернатор на столичната Братиславска област.

В гласуването вчера участваха около 30 процента от избирателите, което с 10 пункта повече, отколкото на предишните избори.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини