Тежко изпитание за Тръмп тези дни

Admin 30 Октомври 2017 22:36 Поглед 0
Тежко изпитание за Тръмп тези дни

Бившият шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт и бизнес партньора му Пик Гейтс може да бъдат осъдени на десетки години затвор и милиони долари глоби, ако бъдат осъдени по всички повдигнати им обвинения, предаде Асошиейтед прес.

Манафорт може да получи до 80 години затвор, а Гейтс, който също е работил в предизборния екип на Тръмп, до 70 години.

Възможно е прокуратурата да им повдигне и допълнителни обвинения. Ако бъдат намерени за виновни, законът дава на съдиите широка възможност за преценка какви да са присъдите затвор и размерите на глобите.

Обвиненията срещу Манафорт и Гейтс включват 12 точки, включително заговор срещу САЩ, заговор за пране на пари, действия като нерегистриран чуждестранен агент-лобист, няколко обвинения, свързани с недеклариране на банкови сметки и финансови операции в чужбина. Според обвиненията двамата са прехвърляли пари чрез тайни банкови сметки в Кипър, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейшелските острови. Така през офшорни сметки са изтекли общо над 75 млн. долара.

68-годишният Манафорт е обвинен в изпиране на над 18 млн. долара, които той използвал за придобиване на собственост, стоки и услуги в САЩ. Той скрил този доход от министерствата на финансите и правосъдието. Гейтс превел над 3 млн. долара от офшорни сметки към други, които били под негов контрол, се посочва в обвинителния акт, разпространен днес от офиса на специалния прокурор Робърт Мълър.

Според обвинителния акт Манафорт и Гейтс са прали пари от 2006 "поне до 2016 г.", отбелязва Ройтерс.

"Това няма нищо общо с предизборната кампания или твърденията за съглашателство с Русия", заяви адвокатът Джон Дауд, който представлява Тръмп в разследването на руската намеса в изборите в САЩ от 2016 г., предаде Ройтерс. "Няма никаква връзка с президента. Всички 12 пункта от обвинението, които бяха оповестени днес, са отпреди тяхното участие в предизборния екип", добави Дауд.

Тя също така омаловажи ролята на външнополитическия съветник Джордж Пападопулос, който се призна за виновен в контакти с руснаци, като подчерта, че той е бил доброволец в предизборния екип на Тръмп, а не негов служител, и че в контактите си с руснаци той не е действал като представител на предизборния екип на Тръмп, отбелязва ДПА.

Тръмп няма никакво намерение да поставя под въпрос работата на специалния прокурор Робърт Мълър, който повдигна обвиненията срещу Манафорт и Гейтс, заяви Сандърс, цитирана от Франс прес. "Няма никакво намерение или план за промени по отношение на специалния прокурор", каза Сандърс.

Администрацията на Тръмп разчита, че разследването на Мълър за предполагаеми връзки между екипа на Тръмп и Русия по време на предизборната кампания през 2016 г., скоро ще бъде завършено, заяви Сандърс, цитирана от ТАСС.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини