Ирак и Сирия обединиха армиите си срещу Ислямска държава

Admin 28 Октомври 2017 14:56 Поглед 0
Ирак и Сирия обединиха армиите си срещу Ислямска държава

Преди няколко часа в Сирия стана събитие, което е важна част по пътя водещ към победата над Ислямска Държава.

Сирийската и иракската армия се срещнаха на границата на река Ефрат. Така там внезапно се осъществи съединение на силите на естествените братя по оръжие срещу ИД. Това стана недалеч от иракския град Ал Каим, който се намира на 30 км от сирийския пункт Абу Камал. В Ал Каим веднага е бил създаден съвместен оперативен център с представители на Сирия и Ирак.

По данни на френското разузнаване в този момент, в Абу Камал са концентрирани 7 000 джихадисти. Специалистите знаят ,че това е страшна сила ако е въоръжена добре и има кауза , за която да се бие.

Излизането на сирийците на иракската граница стана благодарение на бързите действия при предвижването на САА от района на освободения нефтен кладенец Т-2. На Правителствените войски следва да им се отдаде дължимото уважение , защото те се намираха равноотдалечено с кюрдските сили от Абу Камал на разстояние от 70 км. Те обаче, първи успяха да заемат стратегическите позиции по бреговете на река Ефрат . Друга част от сирийската армия се движи към иракската граница от страна на Дейр ез Зор и в настоящия момент се намират от южната страна на град Меядина. На нея и се налага едновременно да решава две тактически задачи: да изпревари кюрдските формирования в придвижването им към Абу Камал, както и отвоюването на нефтените и газовите кладенци от ислямистите от ИД.

Следва да се отбележи , че кюрдите се намират в много по-изгодно положение. След освобождението на Рака(бившата столица на ИД) те освободиха военни резерви за превземането на левия бряг на провинция Дейр ез Зор и вече успяха да завземат там две големи находища – нефтения кладенец «Ал Омар» и газовото поле «Коноко». Очевидно, на ред е «Танак», доколкото този нефтен кладенец вече не е цел на частите на «Сирийските демократически сили»(Антиправителствени милиции в Сирия).

Въпреки всичко от официалното съобщение на Сирийското правителство идва информация, че то контролира по-голямата част от нефтогазовите източници в страната. Това разбира се е твърде пресилено, защото на източните брегове на Ефрат, където господстват кюрдите се намират 11 големи нефтени кладенци. Тяхната инфраструктура е напълно е разрушена от отстъпващите терористи от ИД.

Разузнаването на руснаците твърди, че е доказан факт сътрудничеството на кюрдските милиции с ислямистите от ИД при деблокирането на град Дейр ез Зор. Този факт на договорни отношения на кюрдите с ИД потвърди и кмета на Дейр ез Зор Мохамед Самбра. По-рано за това нееднократно се говореше, още при боевете за Кобани и Манбидж, от аналитика Тери Мейсън. Всъщност за тези години гражданска война, сирийските кюрди успяха да разширят територията на Рожави (Западен Кюрдистан) десетки пъти стигайки до  гигантските мащаби на една трета от Сирия. Според запознати, това ще бъде основата на територията на бъдещата държава Кюрдистан. Тези процеси активно се контролират и подпомагат от Израел и САЩ.

Иначе благодарение на договорките с ИД, кюрдските сили изпреварваха придвижването на сирийските части по течението на Ефрат. Гонката за нефтът е ожесточена и бе много важно ,кой ще влезе пръв в Абу Камал. Това е стратегически кръстопът в югоизточна Сирия, където влизат пътища от 5 направления и е разположена ключова точка-вход от страната на Ирак.

«Сирийските демократически сили» изпълниха задачата си поставена от американците и на 16 октомври завзеха Абу Камал, за да сложат бариера на Иран, на пътя от Ирак за Сирия. Но след като сирийци и иракчаните съединиха своите армии там ,това няма да бъде осъществено така просто и лесно.

Показателно е, че командването на иракската армия измени своя първоначален план да насочи основните си сили към иракските кюрдски провинции и към границата с Турция. В Ирак ясно си даваха сметка ,че завземането от кюрдите на тази част от сирийската пустиня ще даде мощен стимул на кюрдския сепаратизъм в самата тяхна държава.

Оперативният марш на скок(тези, които са били в казармата ме разбират) към Ал Каим и обединението на иракската със сирийската армия ще позволи да се създаде превес над силите на кюрдите, ИД и СДС по тази страна на границата. Ислямска държава с нейните 7 000 бойци ще бъде блокирана в Абу Камал и няма да се допусне по нататъшно увеличаване на територията на Сирийски Кюрдистан на иракска територия. Разбира се ,все още не е ясно как ще реагира на това САЩ, британците и Израел.

Януш Малчев

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини