Каталунската пролет може би ще дойде през есента

Admin 24 Септември 2017 14:00 Поглед 0
Каталунската пролет може би ще дойде през есента
снимка : Iakov Filimonov

Правителството в Барселона отказа да предаде контрола над местните полицейски сили на централната власт в Мадрид. Хоаким Форн, който е регионален министър на вътрешните работи съобщи, че това  означавала Мадрид да изпраща директни заповеди на  местната полиция. Тя е много критикувана, че не действа достатъчно твърдо за осуетяване на референдума в тази испанска провинция, планиран на 01.10.2017 година.

Трябва да се знае ,че от началото на януари 2006 г. новосформираната полицейска сила Mossos d' Esquadra пое работата по вътрешния ред в град Барселона от националната полиция Policia Nacional (ръководена от Мадрид). Извън града действат освен Националната полиция също и локална полиция Policia Local. Типично за новосформираната каталунска полиция е изключителното ползване само на каталонски език, млади кадри и символика, с която ясно показва, че е независима от централната власт в Мадрид.

„Ние отхвърляме опита на държавата да се меси в работата на полицията в Каталуния”, - категоричен е Форн.

В подкрепа на това стотици студенти окупираха сградата на университета в Барселона, протестирайки срещу опитите на испанското правителство да спре референдума. „Показваме, че като студенти имаме важна роля и че засега отстояваме позицията си”, - каза за каталунската телевизия техният говорител Хорхе Вивес.

Испанският Конституционен съд даде заповед да се спре планирания референдум, докато се прецени законността му.

Министър-председателят на Кралство Испания Мариано Рахой прикани сепаратистите в Каталуния да признаят, че референдумът за независимост „не може да се състои”.

Рахой каза, че ще е по-демократично и по-отговорно привържениците на независимостта да признаят, че гласуване не може да има и че е право на държавата да спре този референдум. Това бе е прието твърде негативно в Каталуния .

Мадрид започна голяма полицейска операция срещу агитацията за референдума в Каталония , но според запознати това само наля вода в мелницата на каталунските сепаратисти а и не само там.

 На 24-ма от организатори на вота бяха издадени глоби от Конституционния съд да плащат между 6 хиляди и 12 хиляди евро на ден „докато се съобразят с решенията на правосъдието”.

Преди това проучванията показваха, че вероятно референдумът за независимост няма да успее, поради страховете на каталунците от икономически проблеми след евентуалното отделяне от Испания. Безкомпромисните действия на централното правителство обаче и най-вече арестите и присъдите срещу поддръжниците на допитването са на път да доведат до обрат в общественото мнение.

Наблюдателите вече се питат  докъде са готови да стигнат двете страни в този конфликт. Испания има опит от една кървава гражданска война през тридесетте години на XX век. Засега двете страни в конфликта се въздържат от подобни изказвания , но сме свидетели как много кървави конфликти са почвали от нищо. Не трябва да се забравя ,че част от Каталуния се намира във Франция и това прави този конфликт международен.

Каталуния (Cataluña, Catalunya)е автономна област в Североизточна Испания. Тя покрива площ от 32 114 кв.км, а населението е 7 210 508 жители (по данни от 2008г.). Граничи с Франция и Андора на север, с Арагон на запад, с Валенсия на юг и със Средиземно море на изток (притежава 580км плажна ивица). Каталуния е разделена на 4 провинции – Барселона, Тарагона, Лерида (на каталунски е Лейда) и Хирона (използва се и Херона). Столица на областта е Барселона. Официалните езици там са испански, каталунски (каталан) и арански. Забележителностите в Каталуния, които са влезли в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство са археологическата сбирка на Тарако и манастира Поблет в Тарагона, римските църкви в долината Вал де Бой, двореца на каталунската музика (Palau de la Música Catalana), болницата на светия кръст и Св.Павел(Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) и творенията на Гауди в Барселона – Саграда Фамилия, парка Гюел, двореца Гюел и къщата Мила (Casa Milà).

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини