България взима мерки за защита на своето малцинство в Украйна

Admin 15 Септември 2017 08:29 Поглед 0
България взима мерки за защита на своето малцинство в Украйна

На заседание на Министерски съвет, по предложение на министърът на отбраната Красимир Каракачанов, се обсъди приетия от украинския парламент закон, който ограничава правото на етническите малцинства да учат в училище на майчиния си език.

Министърът на отбраната изложи пред министрите за проблемите на българското малцинство в Украйна, след приемането на този закон. Той гласи, че образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност там. Каракачанов посочи, че с приемането на този документ Украйна ограничава правата на българите там.

„Трябва да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения с тази страна”, - каза в заключение той.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обяснени, че законът засята не само България, но и други страни, с които се водят разговори за общи действия  по този въпрос.

Премиерът Борисов разпореди да бъдат проведени разговори по темата между българския и украинския външен министър, както и между министрите на образованието. Днес той ще поиска разговор с украинския президент Порошенко.

Евродепутатът Ангел Джамбазки в писмо до министър Захариева посочва, че част от този закон противоречи на ангажиментите, които Украйна е поела към Европейския Съюз.

„Предвид предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, смятам, че България трябва да заеме ясна позиция в защита на българското малцинство и прилагането и спазването на международните спогодби, включително и на поетите ангажименти към Европейския съюз“, - пише той.

Според запознати, българското малцинство в Украйна е възможно да е над 1 милион души.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини