За конете, каруците и безсилието на институциите в Благоевград

Admin 06 Септември 2017 15:57 Поглед 0
За конете, каруците и безсилието на институциите в Благоевград
Източник: "Забелязано в Благоевград", фейсбук

В Благоевград има някаква странна форма на институционално безсилие по отношение на препускащите на воля ромски каруци из централните булеварди и улици в Благоевград.

От години държавни и общински институции уж решават този проблем, уж приемат нови и нови наредби, предлагат куп екстравагантни идеи, а той все си остава неизменна част от пейзажа на претендиращия за модерна визия Благоевград.

Полиция, КАТ, общинари, общински съветници, общинско звено по охрана и обществен ред и кой ли още не се е занимавал с незаконните каруци в центъра на Благоевград. А резултатът е нулев.

Едва ли има шофьор на Благоевград, който ежедневно да не среща по основните пътни артерии каруци, натоварени, най-често с крадени вещи, и управлявани от невръстни деца. А прелюбопитните фотографии пълнят социалната мрежа ежедневно. Последните подобни снимки са качени във фейсбук групата „Забелязано в Благоевград“. Те показват нагледно каруци да преминават по иначе забранения за тях булевард „Джеймс Баучер“.

Иначе, извън това, представителите на различни институции се надпреварват да обясняват как са решили този проблем. Разбира се, вдъхновението на общинарите по темата никога не секва и кой ли не се упражнявал по темата.

ИлинденПрес се опита да събере на едно място всички идеи и усилия на местната власт по въпроса с незаконните каруци, по-голяма част от които са вписани в правилници и наредби.

Каруци могат да се движат само по крайните квартални улици.

Общинска наредба предвижда глоби за нарушителите

Общинска наредба предвижда отнемане на конете от собствениците им

Отнетите коне ще бъдат настанявани в базата на общинската фирма по чистота. За да си получат обратно животните собствениците им ще трябва да платят за престоя и изхранването на им – средно по 30 лева на ден.

Забрана на младежите под 18-годишна възраст да карат каруци в града

Собствениците на каруци са длъжни да ги регистрират в Общината.  

Да се направи регистър на всички коне и каруци в Благоевград

На нарушителите да се отнемат животните, които ще се репатрират на наказателен паркинг

Това са само част от идеите, по които представители на местната власт са се упражнявали по темата с незаконните каруци.

Работата на КАТ в това отношение е също толкова резултатна. Каруците представляват сериозна предпоставка за катастрофи. Водачите никога не се тестват с дрегер за употреба на алкохол, никой не ги проверява дали познават правилника за движение по пътищата, никой не проверява дали имат минимална възраст за правоспособност.  И още – никой не проверява дали каруцата с коня или магарето са регистрирани в общината, никой не проверява водача дали не е сляп. Просто няма такова изискване. Никой не иска от шофьора на каруца да е грамотен или поне да може да чете, за да разпознава пътните знаци.

Всъщност, ясно е, че никога никой няма да спре незаконно движеща се каруца по булеварда,  нито пък ще иска от водача документи и когато въпросният водач каже, че няма, ще извика полиция да го арестува, а каруцата и коня ще върже под прозореца на кмета или пред сградата на КАТ, например?

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини