Украйна връчи протестна нота в МВнР на Република България

Admin 30 Август 2017 09:02 Поглед 0
Украйна връчи протестна нота в МВнР на Република България
снимка : Канал 1

Министерството на Външните работи на Украйна изпрати протестна нота към Република България във връзка с демонстрацията на флага на непризнатата Донецка Народна Република по време на официалните тържества по случай на 140-годишнината от епопеята на Шипка, съобщи, телеканал «112 Украина».

Както съобщава съветникът при посолството на Украйна в България Анна Тертичная,  инцидента се оценява от Киев като груба правокация, «която е дело на проруски привърженици».

По нейни думи, МВнР на Република България е потвърдило, че признава териториалната цялост на Украйна, а знамето на ДНР не се използва в официални церемонии.

Тертична добави, че украинската страна разчита ,че ще се проведе разследване на инцидента, във връзка, с който е била пратена протестната нота.

На 26 август на Шипка в България бяха проведени тържествени мероприятия по случай 140-годишнината от битката за това място.  Сред зрителите, група хора развяха флага на ДНР, който бе показан пряко в ефир по Канал 1.

Коментарът ми на този сюжет е, че не подкрепям по никакъв начин непризнатите Донецка Народна Република или Луганска Народна Република, но вярвам в правото на всеки гражданин в България да си вее байрка, който си иска! Така е при демокрацията а в Украйна може да има разследвания, съд и присъди за това. Това си е тяхна работа. Бих обаче посъветвал украинската държава вместо да изпада в ступор при веенето на разни знамена от граждани в други държави да бъде много внимателна с правата на българското малцинство в самата Украйна,защото от там идват тревожни новини по този повод..

Януш Малчев

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини