Всеки втори зрител на мач на ОФК „Пирин” влиза на стадиона без билет

Admin 30 Юли 2017 16:11 Поглед 2
Всеки втори зрител на мач на ОФК Пирин” влиза на стадиона без билет
Снимка: ИлинденПрес, архив

Всеки втори зрител на футболните домакинства на ОФК „Пирин” влиза на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград без билет, а с пропуск.

Това сочат данните от последния мач на „орлетата” с ФК „Септември”-София. Според официалната информация на Българския футболен съюз общо 1000 души са наблюдавали футболната среща. От всички тях обаче само половината са броили пари, за да влязат на стадиона. По данни на БФС за този мач са продадени 565 билетчета, останалите запалянковци са проследили двубоя по втория начин – те са влезли на трибуните с пропуск.

Няколко дни след мача между двата тима, пред ИлинденПрес, председателят на фен клуба на „орлетата” – Константин Капчин, призна, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. Той призова раздаването на пропуски да се ограничи. "Не е нормално на стадиона да има 2000 зрители, а реално продадените билети да са 600. Всеки трябва да си купува билет за мачовете на любимия отбор", увери Капчин.

Футболните фенове призоваха тези, които имат право на пропуски, но не е проблем за тях да дадат 5 лева за билет, да не се възползват от тази привилегия. Целта е да подкрепят любимия си отбор, чиято издръжка тежи на общинската хазна. Публична тайна е, че по време на домакинствата на орлетата на стадиона с пропуск влизат общински съветници, общински служители, бизнесмени и още куп фенове, които могат да си позволят да дадат 5 лева за билет, за да подпомогнат финансово любимия си отбор.

Пак на последния мач между ОФК „Пирин” и „Септември” избухна още едно недоволство от страна на съвестните фенове, които отиват на стадиона, за да подкрепят „зелено-белите”. Тогава стана ясно, че има заповед на ОФК "Пирин" на входа на стадиона да бъдат конфискувани бутилките с минерална вода без капачки, което доскоро бе позволено.

Това ескалира сериозно напрежение сред зрителите на мача. Причината бе изпепеляващата жега и чешмичката само с два чучура, пред която по време на цялата среща се извиваха огромни опашки. В същото време представители на фен клуба продаваха на будката на стадиона чаша минерална вода за 70 стотинки, наливана от диспенсър.

Димитър Станишев, който бе сред зрителите на стадиона, не скри възмущението си от тази практика и се закани повече да не стъпва на стадион „Христо Ботев“.

По повод забраната да се влиза с бутилки с вода на стадиона, директорът на общинското звено “Спортни имоти“ - Валентин Миков, пред вестник „Струма“ направи твърде любопитен коментар.

"Аз самият влизам в стадиона само след като си покажа пропуск. А за водата съм съгласен - прибират се бутилките, защото зрителите ги изхвърлят на игрището. Но искам да кажа, че не ги хвърля агитката, които са млади момчета и най-много малко шум да вдигнат, а го правят мъже на около 50 години. Те са тези, които псуват футболистите, и то псуват нашите момчета. Това не мога да го разбера - като искат да хвърлят и псуват, защо не си седят пред телевизорите у дома да замерят екрана, а идват на стадиона да демонстрират възпитанието си. Но това е друга тема. В крайна сметка на стадиона има две чешмички и ако зрителите искаха, можеха да се изкъпят. И без това на този мач бяха не повече от 300-350 души. И това не мога да си го обясня. Уж сме футболен град, а зрителите спряха да идват. По-рано на мачовете поне по 1000 души влизаха на стадиона, вярно, че половината бяха с пропуски, но все пак имаше интерес. Защо сега е така, нямам обяснение", коментира пред "Струма" Валери Миков.

Сметките на Миков за броя на зрителите на стадиона бяха категорично опровергани от БФС, откъдето заявиха за ИлинденПрес, че на мача е имало 1000 души, които са разчитали да се разхладят само от една чешмичка с два чучура.

„При 1000 човека теоретично е невъзможно да се изкъпем на два чучура в рамките на един мач. Уравнението е следното: 105 минути за мача. Имаме два чучура. Тоест по 500 човека на чучур. 105мин/500човека равно на 21 секунди по мои сметки. Отделно трябва да са като поточна линия, защото не са предвидени паузи между къпещите се. Не са предвидени и по-трудно подвижни посетители. Извън сметките оставям и летаргичната струя, където някои натискаха единия чучур, за да има достатъчно налягане на другия. И още нещо. Докато се редят за чешмата, отиде мачът“, коментира Димитър Станишев.

Той допълни, че твърденията на общинския служител вероятно са засегнали част от 50-годишните зрители на стадиона и попита дали думите на Миков, че възрастните мъже са псували и хвърляли пластмасови бутилки по играчите, е следствие на проучване или пък негово лично мнение. 

„За какво сме там? Тук виждаме конкретен пример за това как отговорът създава повече неясноти от самия сигнал. В конкретния случай щеше да е достатъчно да се каже: "Не сме взели ние това решение. Призоваваме и сме готови за съдействие за намиране на баланс между сигурност и комфорт на стадиона. Отборът живее от феновете си и само заедно можем да постигнем повече"“, допълва той.

Според  него решението би могло да бъде много лесно и просто, стига да има воля от страна на общинските служители.

„Ремонт на чешмата, така че да работят всички чучури с по-силна струя. Да има контингент от празни пластмасови чаши в лавката на стадиона, за да си вземат желаещите вода на трибуните и за да не се струпват на паузата. Който иска, ще си вземе и минерална от лавката. Тесен диалог с футболните запалянковци относно текущи проекти, както и преразглеждане на политиката за раздаване на пропуски. Човек, който може да си позволи билет и влиза с пропуск, да преосмисли поведението си. Нужна е личната отговорност на всеки от нас за подобряване на средата, града и спорта ни. Само с рестрикции няма да стане. И не на последно място - нека сме отговорни в информацията, която цитираме публично“, призова Станишев.

 

Коментари

  1. Чистотната
    Ако господин Валентин Миков отговаряше за проблемите с водата в Африка нямаше да ми се налага да емигрирам от там и да живея като бежанка в България! Водата стига за всички и даже могат да се къпят на воля за цели 21 секунди!
  2. Helios
    Не ви ли е срам господин кмет, господа общинари, господа общински съветници, господа бизнесмени и всички, които \"милеят за отбора\", а сте с пропуски?! Тръгнали сте да правите пари на гърба на обикновения зрител, който е без привилегии, както и на гърба на на децата и на пенсионерите! Жалко...

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини